Piše: Patricia Rašan, 3. a

Došlo je vrijeme za novi članak o stereotipima, a ovaj se put bavimo roditeljima. Svaki dan slušamo mlade kako se žale na svoje roditelje, stoga smo izabrali 10 izjava koje najčešće čujemo i malo ih preispitali

  1. Roditelji su strogi.

Dok smo još djeca, roditelji nam se čine strogima. Odrastajući, uviđamo da je njihova prividna strogoća uvelike pomogla u oblikovanju našeg ponašanja, stoga bismo im svakako trebali biti zahvalni na tome.

  1. Bitna im je samo škola!

Realno, danas vas ljudi više cijene ako ste obrazovani, a pritom ni prosjek ocjena nije beznačajan. To je u većini slučajeva ključ za zapošljavanje. Nisu svi naši roditelji imali mogućnost obrazovanja, stoga podosta njih danas radi poslove koji ih ne ispunjavaju. Nakon životnih nedaća koje su prošli zbog nemogućnosti obrazovanja, oni ne žele da i njihova djeca žive život kao oni te upravo zato inzistiraju na školi i obrazovanju. U tome nema ničeg lošeg. Ocjene nisu najvažnije u životu, to je jasno, no stavljanjem naglaska na školu usmjeravaju nas jer ne žele da se osjećamo loše zbog slabih ocjena. Naime, i ocjene utječu na to kakvu ćemo sliku stvoriti o sebi i koliko ćemo samopouzdanja imati.

  1. Ne razumiju nas.

Vjerujem da ova tvrdnja uzrokuje 90 posto nesuglasica između roditelja i djece. Smatram da je to posljedica napredovanja društva i činjenice da odrastamo u potpuno drugačijim okolnostima od svojih roditelja. Neki se roditelji teško prilagođavaju, baš kao i neki od nas.

  1. Roditelji nam sve brane!

Laž! Roditelji nam brane samo ono što smatraju lošim za nas.

  1. Misle da su smiješni.

Upravo to reakcija je djece čiji se roditelji pokušavaju prilagoditi i biti cool. Izgleda da je to cijena koju morate platiti ako želite da vas roditelji razumiju (v. 3.).

  1. Kupuju našu ljubav!

Takvi roditelji u startu su pogriješili u odgoju. Djetetovu ljubav treba zaslužiti, a ne kupiti. Pitanje je samo koliko u današnje vrijeme možemo odvojiti jedno od drugoga, kakav je utjecaj okoline i tko/što potiče takve odnose u obitelji.

  1. Uspoređuju nas s drugima.

Usprkos rečenici Meni si samo ti važan/važna. dokažu upravo suprotno, pogotovo kada se pojavimo na vratima s negativnom ocjenom. A kolko su drugi dobili? prvo je pitanje u tom slučaju. Posebno su česte i nepopularne usporedbe sa starijim bratom ili starijom sestrom, no vjerujemo da je najčešće riječ o čistoj ljubavi i prizivanju lijepih uspomena.

  1. Tjeraju nas da obavljamo kućanske poslove umjesto njih.

Mislim da se s ovim slažu čak i naši roditelji, ali pokušajmo pronaći pozitivnu stranu i u tome: u budućnosti sami ćemo znati oprati suđe, izglačati rublje, oprati prozore i sl. Čak ne sumnjam da ćemo tu metodu i sami primjenjivati kad postanemo roditelji. 🙂

  1. Misle da su uvijek u pravu.

Roditelji to misle s punim pravom – vidjeli su, doživjeli i proživjeli više nego mi. Sami su iskusili posljedice raznih stvari i ne žele da i mi prolazimo kroz to. No, u nekim je situacijama najbolje pustiti da dijete uči na svojim greškama.

  1. Misle da su njihova djeca najbolja.

Svaki roditelj svoje dijete stavlja u prvi plan i za njega želi samo sve najbolje. Neki u tome pretjeruju, neki to rade neprimjetno – u svakom slučaju, ne trebamo im zamjeriti. Oni su jedini koji će uvijek biti uz nas i čuvati nam leđa.

Što vi mislite o navedenim stereotipima? Tko pretjeruje, roditelji ili djeca? Očekujemo i vaše komentare!

 

Komentari