Dokle se došlo s projektom volontiranja

Svi vi, vas 103 prijavljenih gimnazijalaca (!), sigurno se pitate dokle smo došli s tim volontiranjem i gdje je zastoj. Pitate se kad ćete konačno dograbiti te klince i početi im pomagati te tko vas i zašto sprječava da pokažete koliko ste velikodušni i spremni dati sebe.

Pojasnimo kako stvari stoje! Naime, od vas 103 prijavljenih za rad s Centrom, čak 48 učenika prijavilo se za edukaciju kod Udruge „Rad na dar“, što vam priskrbljuje knjižicu i bodove za fakultet te kasnije u životu služi kao dokaz da imate „people skills“! Broj prijavljenih služi vama i nama na čast, a i važno je da cijeli svijet zna kakvih učenika ima u našoj školi. Za sve vas u najskorije će se vrijeme osigurati izobrazba koju će provoditi članovi Udruge. Kako je rečeno na predavanju, edukacija traje nekoliko sati i zatim slijedi evaluacija volontera. Zatim se potpisuje ugovor koji vas štiti u poslu koji ćete obavljati, ali daje i sigurnost Udruzi da ćete biti ozbiljni u tom poslu. Nema bježanja s nastave, izbjegavanja obveza u školi ili bilo koje druge vrste nestašluka! 😉 Nakon te edukacije slijedi još jedna s djelatnicima centra Svitanje kao priprema za rad s malom djecom i mladeži o kojima oni skrbe. To također neće trajati jako dugo niti ćete morati puno biflati ili pisati šalabahtere!

Poslije toga ćete konačno doći do djece i učenika kojima ćete moći izravno pomagati. To je bila osnovna zamisao cijele akcije i suradnje sa Svitanjem, zar ne?  Kako bi izgledao hodogram ovih aktivnosti, siguran sam da se pitate. Dakle, popisi su poslani na sve adrese, a dio vas ipak će morati pitati roditelje i tražiti potpis na pristupnice, a zatim i na ugovore. Maloljetni ste i ne ide drugačije. Takvih učenika nije mnogo, ali potpis kojim dokazujete roditeljski pristanak koči ostale aktivnosti. Što prije to obavite, to bolje za sve. Kontaktirajte Adelu Klen ili Paulu Gostović ako niste dali pristupnice roditeljima na potpis.

Ostali učenici dobit će pozive za Svitanje radi edukacije bez bodova i potvrda o volontiranju. Očekujem da će se stvari ozbiljno zakotrljati koncem veljače i početkom ožujka, s time da bi priča o edukaciji bila završena negdje do najkasnije 20. ožujka 2017. To bi ostavilo oko tri tjedna vremena da se svi zajedno, tj. pojedinačno kao odjeli, susretnete i saznate više o dodijeljenim vam štićenicima i do Uskrsa biste mogli osmisliti neku prvu, zajedničku akciju.

Budite informirani i redovito pratite mrežnu stranicu škole i/ili FRANzinea, a radi što bolje komunikacije svih koji su se uključili ili će to tek učiniti, predlažem da na Facebooku napravite grupu preko koje bi se lakše pratila zbivanja i razmjenjivale informacije, ideje, prijedlozi, pripreme i savjeti oko aktivnosti te sve ostalo vezano za rad na ovom projektu jer ste u korištenju društvenih mreža puno bolji od mene!

Miodrag Maričić, prof.

Komentari