Održano županijsko Natjecanje iz informatike

U petak, 10. veljače 2017., u OŠ “Braća Radić” u Koprivnici održano je županijsko Natjecanje iz informatike na koje je bilo pozvano 9 naših učenika. Rezultati prema razredima i kategorijama su sljedeći:

Algoritmi

  • Doris Hegedušić, 2. a – 2. mjesto
  • Bernard Crnković, 3. d – 1. mjesto
  • Mihael Kukelšćak, 4. d – 1. mjesto
  • Matija Radotović, 4. e – 2. mjesto

Osnove informatike

  • Tin Prvčić, 1. d – 1. mjesto
  • Antun Hemetek, 1. d – 2. mjesto
  • Franko Golčić, 1. d – 3. mjesto
  • Andrija Slavić, 2. g – 2. mjesto
  • Matija Radotović, 4. e – 1. mjesto
  • Latica Ilić, 4. a – 2. mjesto

Informatika je u današnje vrijeme vrlo opsežan pojam i obuhvaća mnoga područja. Susrećemo je u svakodnevnom životu i gotovo je neizbježno podložiti se utjecaju tehnologije koju ona omogućuje. Suvremena tehnologija otvara pitanja poput privatnosti, sigurnosti, rizika, intelektualnog vlasništva, ali ispod svih tih aplikacija poput Facebooka, Instagrama, čak i aplikacije kojom možda rješavate zadaću iz matematike i svih onih kojima se svakodnevno koristimo, nalazi se neki program – upute računalu što i kako učiniti.

U početku sam informatiku počela učiti iz dosade, ali kasnije me zaintrigirala činjenica što sa znanjem algoritama dobivam beskonačno mnogo mogućnosti za razvoj novih informatičkih alata. To je pretežito muška disciplina i žena je tamo malo. Tako sam ja i na školskom i na županijskom natjecanju iz algoritama bila jedina djevojka, što me u jednu ruku čini i ponosnom.

Programiranje vodi do razvoja softvera, tj. razine više, kada se stvaraju sučelja i gradi ono što korisnik zapravo vidi. Ovo je također vrlo slobodna i kreativna disciplina, a prodajom aplikacija može se zaraditi prilično mnogo novca.
Prvi primjer toga može biti Matija, učenik Obrtničke škole Koprivnica – lumen kojem je Google odlučio otvoriti tvrtku. Smišlja aplikacije i platforme koje ljudima mogu pomoći u segmentu školstva i zdravstva, a želja mu je unaprijediti svijet koliko je god moguće. Vrlo često mu dolaze partneri noseći ugovore na potpis roditeljima jer je on još uvijek maloljetan. Ne dopušta da ga to i u čemu sputava.

Dečki su me ovaj put na natjecanju nadmašili i nimalo se toga ne sramim jer su zaista briljantni. Smislit će što god vam treba i napisati to za nekoliko sati, granica za njih nema. Moji kolege i konkurenti iz škole uvijek žele izvući najbolje iz onoga što znaju i nikad nisu zadovoljni. Njihov komentar uvijek je prilično kritičan. “Moglo je biti bolje”, rekao je vrlo ozbiljno Matija Radotović. Ali treba mu se priznati da je odličan jer se plasirao na drugo mjesto u kategoriji algoritama, a jezičar je i programiranje uči samo na dodatnom satu u sklopu izvannastavne aktivnosti od prošle godine. Matija Radotović svoje je znanje stranih jezika upotpunio znanjem programskih jezika, a o interesu za informatiku rekao je: „Uvijek su me zanimala računala i sat informatike u drugom razredu bio mi je najdraži. Kad sam čuo da jezična neće imati programiranje, bio sam razočaran. Godinu dana kasnije moj prijatelj Jakov i ja vidjeli smo da je u raspored unesen sat programiranja. Nisam bio siguran hoću li ići, ali Jakov me zamolio da idem s njim, pa sam pristao. Programiranje me počelo jako zanimati i počeo sam i kod kuće učiti nove stvari.“

Profesorica Kristina Ledinski zaslužuje posebne pohvale od svih nas kojima je bila mentorica u pripremama ili na nastavi za veliki trud, mnogo sati provedenih s nama i sve što nas je naučila.

Ponosna sam i zadovoljna ostvarenim drugim mjestom. Planiram se i dalje baviti programiranjem. Nadam se da ću u budućnosti postići još bolje rezultate ili, tko zna, možda postati konkurentna na tržištu i nešto zaraditi od toga.

Piše: D. H.

Komentari