U srijedu 21. prosinca održan je susret Čitateljskoga kluba Gimnazije „Fran Galović“ u prostoru školske knjižnice. Druženje u opuštenom ozračju, afinitet naših gimnazijalaca prema čitanju i spremnost sudionika na diskusiju razlog su dobrom odazivu. Ovoga se puta raspravljalo o čudu i čudesnom, vjeri i sumnji te nadi i beznađu kao općeljudskim, sveprisutnim temama u književnosti.

Učenici su se najprije prisjetili lektirnih djela u kojima su se susreli s navedenom tematikom. Nakon uvodnog dijela čitala se i obrađivala kratka priča suvremenoga izraelskog pisca Etgara Kereta Svjetlucave oči iz zbirke 8 % ni od čega. Priča o djevojčici koja je željela imati sve svjetlucave predmete i naposljetku postići da joj se oči sjaje pokazala se dobrim materijalom za raspravu. Zanimljiva je jer je puna simbolike, nosi snažnu poruku i dobro oslikava razliku između istinskog sjaja u nama i onog površnog, izvanjskog. Zato se svidjela sudionicima rasprave.

Pozivaju se učenici da svojim prilozima na temu sjaja u očima (slobodan odabir forme, primjerice ilustracija, strip, pjesma, kratka priča) doprinesu školskome magazinu FRANzine. Radovi će biti objavljeni na mrežnim stranicama magazina te po završetku školske godine u tiskanome obliku.

 

Tihana Klajzner, prof.

Komentari