Piše: Vedrana Strmečki, 4. c

Ovaj je tjedan obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Tom je prigodom Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije organiziralo natječaj Moja Županija bez korupcije na kojem su sudjelovali i učenici naše škole. Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti, zato su mladi ljudi dobili priliku iznijeti svoje mišljenje i pokazati da svijet može postati bolji!

Na natječaju su sudjelovali učenici svih uzrasta, i to prema dobnim skupinama. U skupini za srednje škole nagrade su osvojili naši gimnazijalci Matej Vugrinec, učenik 4. d razreda, za literarni rad “Zajedno protiv korupcije” i Klara Sabolić, učenica 4. b razreda, za najkreativniji rad “Mito je ‘srce’ korupcije”. Klarina je mentorica profesorica Marina Njerš. U toj je skupini nagrađen i učenik Strukovne škole Đurđevac Lovro Matosović.

Verica Rupčić, predsjednica Županijske skupštine i potpredsjednica Povjerenstva u kojem je bila i naša profesorica Jasna Kraljić-Cmrk, zahvalila je svim sudionicima natječaja i čestitala nagrađenima te im uručila zahvalnice. Zamjenik župana Ivan Pal uručio im je i novčane nagrade u iznosu od tisuću kuna koje su osigurane u županijskom proračunu. Svim nagrađenima uručene su i prigodne društvene igre Čovječe, ne korumpiraj se.

Pitali smo nagrađenu gimnazijalku Klaru Sabolić kako se prijavila za natječaj, kako je zamislila svoj rad i je li uspjela prenijeti željenu poruku.

Na jednom satu razrednika razrednica je spomenula natječaj za borbu protiv korupcije i tako su mi se počele javljati razne ideje na tu temu jer je korupcija jedan od velikih problema današnjeg društva. Na prijavu za natječaj potaknulo me razmišljanje mojih susjeda o korupciji te sam s njima o tome razgovarala i saznala da se oni najčešće susreću s korupcijom u zdravstvu.

Rad sam spremala tjedan dana. Što sam više razmišljala o toj temi, svaki su dan padale nove ideje. Tako sam naišla i na aferu Hipokrat u kojoj je osuđeno najviše liječnika do sada, čak njih 300-tinjak. Sjetila sam se da liječnici polažu Hipokratovu zakletvu, tj. danas Ženevsku zakletvu, koja mi je bila jako zanimljiva te preporučujem svim budućim liječnicima da ju pročitaju i usvoje. Jako sam zadovoljna jer sam mogla na kreativan način prikazati odabranu problematiku, a posebno me veseli nagrada koju sam osvojila. Rad pod nazivom  Mito je ‘SRCE’ korupcije“ govori o tome kako budući liječnici ne bi trebali kupovati svoje ocjene i prepisivati na testovima  jer naše zdravlje ovisi o njihovu znanju.

Ovakvi natječaji prilika su da se senzibilizira javnost o štetnom utjecaju korupcije i načinima njezina sprječavanja, a vjerujemo da su naši gimnazijalci dali značajan doprinos u razotkrivanju i suzbijanju tog društvenog zla.

Komentari