Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u subotu 10. prosinca 2016. održan je drugi Dan otvorenih vrata. Stotinjak posjetitelja imalo je priliku iz prve ruke saznati sve potrebne informacije o programima školovanja koje nudi Ministarstvo oružanih snaga Republike Hrvatske.

Dobrodošlicu nam je zaželjela prodekanica za studijske programe brigadirka Vesna Trut, a zapovjednik satnije u Kadetskoj bojni natporučnik Hrvoje Šimleša održao je multimedijsku prezentaciju u kojoj je predstavio tri smjera za koja se maturanti mogu odlučiti, a to su Vojno vođenje i upravljanje (VViU), Vojno inženjerstvo (VI) i Aeronautika (vojni pilot). Govorio je o uvjetima i svim pogodnostima koje MORH nudi kadetima te o mogućnosti razvoja karijere u OSRH-u. Tako je kadetima osiguran smještaj, hrana, sva potrebna vojna i sportska oprema i literatura za učenje, a primaju i mjesečnu stipendiju. Ipak, od kadeta se očekuje da budu uzorni i dobri studenti, ali i da budu uspješni na vojnoj obuci.

Nakon prezentacije krenuli smo u obilazak vojnog kampusa u pratnji kadeta. Posjetili smo učilišnu knjižnicu koja posjeduje nekoliko tisuća naslova razne literature potrebne kadetima u njihovu četverogodišnjem školovanju. Kadeti su bili vrlo ljubazni i odgovorali su na sva pitanja znatiželjnih posjetitelja. Najzanimljiviji dio posjeta bilo je razgledavanje pješačkog naoružanja, vojne opreme i kabineta oklopništva. Imali smo priliku zaviriti u unutrašnjost tenkova i „isprobati“ ručno naoružanje kojim se kadeti služe na vojnoj obuci. Kratko smo boravili i u kapelici sv. Mihovila Arkanđela gdje nam je dobrodošlicu poželio kapelan Zoran Vujičić. Na samom kraju trosatnog boravka na prostoru HVU uputili smo se u sportsku dvoranu gdje su nam kadeti prve godine pokazali vježbe koje budući polaznici učilišta moraju proći na testiranju fizičke spremnosti.

Ovaj posjet HVU-u samo nas je dodatno motivirao i ohrabrio da uskoro i mi postanemo pripadnice Oružanih snaga Republike Hrvatske. Idući dan otvorenih vrata održat će se u siječnju sljedeće godine. Dodatne informacije možete saznati na: https://vojni.unizg.hr i  https://www.morh.hr/hr/

 

Nikolina Mesić, 4. c

Komentari