Za mališane u dalekoj Africi

Franjevac Miro Babić u Keniji vodi „Mali dom“, franjevačku misiju u kojoj se nalazi sirotište za djecu bez roditelja. U „Malom domu“ žive djeca s epilepsijom, dječjom paralizom, nepokretna zbog polija, s posljedicama tuberkuloze, hermafroditi… Koliko je moguće u afričkim uvjetima, sva imaju zdravstvenu njegu, a ona koja su sposobna pohađaju školu.

Gospođa Marijana Janeković gostovala je u utorak, 26. siječnja 2016., u našoj školi i upoznala nas je s potrebama djece iz „Malog doma“.

Kako je za školovanje svakog djeteta potreban osnovni školski pribor, za što oni nemaju novaca, u našoj je školi provedena akcija prikupljanja školskog materijala (olovke, penkala, gumice, šiljila, bojice, bilježnice itd.) čime bi se opremile pernice koje šiva Koprivničanka Marijana Janeković. Ona šiva i torbe za školarce koje su oslikali učenici naše škole kako bi tamošnjoj djeci bile ljepše.

Radionica oslikavanja platnenih školskih torbi za djecu iz „Malog doma“ u Africi održana je u našoj školi u petak, 19. veljače. Radionica je bila dio projekta prikupljanja školskog pribora za djecu bez roditelja iz franjevačke misije u Africi.

Voditeljica radionice, profesorica Iva Bolfek, okupila je velik broj zainteresiranih učenica i učenika, koji su akrilnim bojama maštovito oslikali pedesetak torbi. Mnoštvo šarolikih ideja naših kreativnih učenica i učenika našlo je svoj izraz na platnu i tako su nastale jedinstvene torbe koje će razveseliti učenike na drugom kraju svijeta. Više fotografija s radionice možete pogledati na Facebook stranici naše škole.

Tijekom veljače prikupljen je i velik dio školskog pribora koji je zajedno s torbama poslan u Keniju.

Zahvaljujem svim učenicama i učenicima, sudionicima radionice, kao i onima koji su donirali školski materijal, te profesorici Bolfek na organizaciji ove radionice.

Ovom akcijom naši gimnazijalci pridonijeli su plemenitome cilju prikupljanja školskoga pribora i oslikavanja torba za mališane iz daleke Afrike.

Sanja Suton, prof.

 

Komentari