Učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica putovali su početkom veljače u Strasbourg kako bi sudjelovali u programu Euroscola koji učenicima Europske unije nudi jednodnevno gostovanje i aktivnosti u Europskom parlamentu.

Ovo putovanje osvojilo je 9 članova Erasmus+ grupe “CLC – Creative Learning Club” na natječaju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj za koji je trebalo snimiti tri informativna TikTok videouratka o zanimljivostima koje pokazuju raznolikost, ali i ujedinjenost Europske unije. U pratnji profesorica Ana-Marije Martan i Ive Bolfek putovao je maksimalan broj od 24 učenika pozvanih na gostovanje, a tema ovogodišnjeg programa Euroscola je “Media and Democracy: the EU’s Actions to Tackle Disinformation”.

U tri sata ujutro, u četvrtak, 8. veljače, krenuli smo prema Francuskoj.  Iako je na dan polaska bilo planirano usputno zaustavljanje i odmor u Augsburgu, zbog prometne nesreće na autocesti izgubili smo dosta vremena i naučili da se planovi često moraju prilagoditi okolnostima te da možemo s optimizmom izdržati petnaest sati putovanja autobusom. Kada smo stigli u Strasbourg, brzo smo ostavili stvari u hotelu i krenuli u razgled znamenitosti tog krasnog grada na Rajni poput poznate katedrale Notre Dame de Strasbourg i četvrti Petite France koja je na listi Svjetske baštine UNESCO-a . Nakon razgleda i večere u restoranu Le Gruber uputili smo se natrag u hotel na zasluženi odmor, ali i kako bismo se pripremili za dan u Parlamentu.

U petak ujutro, u pratnji profesorica, vodiča i novinara koji je pratio grupu, krenuli smo prema zgradi Louise Weiss gdje smo dobili akreditacije s odobrenjem za službeni ulazak u Parlament. Dan smo započeli doručkom i podjelom u grupe za tematske rasprave. U 10 sati svi sudionici događaja sjeli su na mjesta zastupnika u polukružnoj dvorani i poslušali pozdrav predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole. U prvoj raspravi pod nazivom „Innovation Lab“ s mladima iz škola Europske unije razgovarala je glasnogovornica Parlamenta Delphine Colard, koja je odgovarala na pitanja vezana za dezinformacije u svijetu. Drugi dio rasprave vodili smo s Marcom Angelom, dopredsjednikom Parlamenta. U tom dijelu programa sudionici su mogli postavljati pitanja i iznositi tvrdnje vezane za bilo koju aktualnu temu. Neke od tema koje su se najviše spominjale bile su trenutni ratovi, nadolazeći izbori za Europski parlament i napredak umjetne inteligencije te problemi kao što su starenje europskog stanovništva i nejednakost. Profesori su usporedno uz aktivnosti učenika imali svoj program. Na kraju programa sudjelovali smo u simulaciji sjednice Europskog parlamenta. Mogli smo se javiti za riječ i podijeliti mišljenja s vršnjacima iz drugih europskih škola o važnim društvenim i političkim pitanjima. Nakon toga napustili smo zgradu Parlamenta i proveli večer u središtu Strasbourga.

Na dan polaska kući zaustavili smo se radi odmora i kraćeg razgleda grada Ülma, a tamo smo vidjeli poznati hotel „Schiefes Haus”, tj. Iskrivljenu kuću, gradsku vijećnicu i katedralu Ülm Munster. Slobodno vrijeme iskoristili smo za kupnju suvenira i ručak. Vratili smo se u Koprivnicu u dobrom duhu i puni dojmova s trodnevnog putovanja i nesvakidašnjeg iskustva gimnazijalaca – europarlamentaraca.

Komentari