Jana Salajec, učenica 3.d razreda, izabrana je da s još pet učenika predstavlja Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije 2024. (EOES – European Olympiad of Experimental Science).

Jana je prošle godine sudjelovala na državnom natjecanju iz kemije gdje je osvojila visoko četvrto mjesto te je zbog toga bila pozvana na pripreme i izbor učenika za Europsku prirodoslovnu olimpijadu. Testiranju je pristupilo dvadesetak učenika, a obuhvaćalo je teorijsku provjeru znanja iz kemije, fizike i biologije te praktičnu provjeru iz snalaženja u laboratoriju.

Nakon dva kruga testiranja održanih u zgradi Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, Janu su izabrali da u timu s još petero učenika (dvije ekipe po tri učenika) predstavlja Republiku Hrvatsku na Olimpijadi u Luksemburgu od 7. do 14. travnja.

Dosad je iz naše škole na olimpijadama iz znanja sudjelovalo sedam učenika, a na prostoru naše županije u posljednjih sto godina bilo je svega četrdesetak olimpijaca, bilo iz znanja, bilo iz sporta i Jana je jedna od njih.

Evo što je njezina mentorica profesorica Kristina Bukvić rekla o njoj:

„Ponosna sam i zadovoljna velikim uspjehom koji je postigla Jana. Pokazuje velik interes za sva područja kemije i općenito prirodoslovlja. Uz skromnost i marljivost određuje ju još mnogo vrlina, a jedna posebna je velika želja i motiviranost za istraživanjem i razumijevanjem složenijih koncepata u područjima prirodoslovlja. Jana je učenica koja je u više navrata dokazala da upornost i marljivost daju vrhunske rezultate. Želim joj svu sreću i uspjeh na daljnjim natjecanjima i u životu.“

Intervju s Janom možete pogledati u videu:

Jani iskreno čestitamo na svom njenom zalaganju, trudu i uspjehu. Velika je stvar što je uopće dobila priliku da predstavlja prvenstveno sebe, ali i svoju školu i državu na međunarodnoj olimpijadi. Želimo joj puno sreće i uspjeha!

Intervju su osmislili Janini prijatelji iz razreda i članovi Gimnazijskih herca Marko Kovač i Dinko Blažek

Komentari