I ove godine učenici, koji uče talijanski jezik, imali su prilike posjetiti jedan talijanski grad i pobliže upoznati talijanski jezik, kulturu, geografiju i gastronomiju.

Ove godine izabrali smo Trst, grad koji je prije svega poznat po velikoj tržnici Ponterosso na koju su naši roditelji odlazili sedamdesetih i osamdesetih godina po traperice Rifle i kavu. Danas više nema mnogobrojnih autobusa zahvaljujući kojima je Trst ekonomski napredovao, ali su ostali mnogobrojni kafići u kojima možete popiti različite vrste kave, a najpoznatija je ona u povijesnom kafiću Caffè degli Specchi u kojem, osim kave i odlične čokolade, možete kušati i mnogobrojne kolače koji mame uzdahe već samim izgledom.

Možda nije poznato da je zaštitnik Trsta San Giusto (Sveti Just) kome je posvećena i katedrala na obližnjem brdu. U Trstu se nalazi i rimski amfiteatar, a grad je poznat i po buri. Budući da smo u Trstu bili u vrijeme adventa, mogli smo uživati u raznovrsnoj ponudi regionalnih proizvoda od sireva do raznih mesnih delicija koje ne možemo naći na adventima u Hrvatskoj. Na glavnom trgu Piazza Unità postavljeni su zvučnici iz kojih dopiru zvukovi bečkog valcera što dodatno doprinosi blagdanskoj atmosferi. Većina učenika odlučila je svoje znanje talijanskog iskoristiti u mnogobrojnim restoranima u gradu. Zaključili su kako je skuplje nego u Hrvatskoj, a mnogi su bili neugodno iznenađeni stavkom u računu „coperto“ što bi u prijevodu bilo „usluga“ koju svaki kafić prilikom konzumaciji hrane naplaćuje 2 eura. Od konobara Nikole saznali smo i cijene nekretnina u Trstu. Tako stan od 130 metara kvadratnih možete kupiti za 130 tisuća eura.

Prilikom povratku u Hrvatsku u autobusu je vladala živahna atmosfera u autobusu jer su učenici slušali svoje omiljene pjesme. Pratitelji na putovanju bili su nastavnici Ivana Pavela, Zoran Pintarić i Martina Šifkorn-Labazan.

Martina Šifkorn-Labazan, prof.

Komentari