Dana 9. studenog 2023., učenici naše Gimnazije u velikom su se broju okupili u školskoj knjižnici kako bi poslušali intervju s Mirjanom Zec Kekez, profesoricom engleskog i njemačkog jezika u Gimnaziji „Fran Galović“. Osim toga što je profesorica, bavi se i prevođenjem s engleskog jezika na hrvatski. Intervju je bio organiziran kao jedna od aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga).

Profesorica nam je pobliže predstavila što to znači biti prevoditelj i profesor. Shvatili smo kako se postaje prevoditeljem te s kojim se izazovima prevoditelj susreće u radu. Profesorica nam je predstavila i neka od djela koje je prevela, a najimpresivnije djelo bilo je Tarantula, kolekcija poezije u prozi Boba Dylana.

Također, profesorica nam je na kraju intervjua pročitala ulomke iz Tarantule u originalnom obliku i u svojem prijevodu. Bilo je vrlo zanimljivo slušati kako se jedna prevoditeljica uspjela „snaći“ u tako zahtjevnom djelu. Iz njezina izlaganja lako se da zaključiti  da osjeća strast prema prevođenju i prema čitanju te prema literaturi općenito, što je i mene „natjeralo“ da u ruke primim novu knjigu.

Nera Teufel, 4.b

Komentari