U okviru Erasmus+ projekta Sustainable development – outdoor learning opportunities proveli smo mobilnost na Kanarske otoke kako bi upoznali njihovu kulturu, svakodnevicu, ali i ono najvažnije, a to su metode rada i način kako se odnose prema okolišu. Naša mobilnost započela je ranojutarnjim putem od Gimnazije do zračne luke u blizini Trsta. U zračnu luku stigli smo oko 9.00 sati pa smo uz domaće kolače i klipiće (imali smo zadatak sami ih izraditi) čekali naš let koji je bio u 13.00 sati. Prvo odredište bila je Valencija u kojoj smo čekali let za daleke Kanarske otoke. Nakon slijetanja smjestili smo se u hotel, odmorili se te krenuli u istraživanje Manisesa, predgrađa Valencije. Odmah smo uočili veliki utjecaj globalizacije jer cijela četvrt odiše različitošću s naglaskom na španjolsku prošlost.

Drugi smo dan, nakon doručka, krenuli metroom u istraživanje središta Valencije. Obišli smo glavnu gradsku tržnicu, glavni trg i prekrasni kompleks muzeja koji se nalazi u nekoliko kilometara dugačkom kompleksu parkova i vodenih površina. Na kraju dugačke šetnje Valencijom odlučili smo se okupati na prekrasnoj gradskoj plaži. Uočili smo odličnu organiziranost javnog prijevoza, masovno korištenje bicikala te prekrasnu tradicionalnu i modernu arhitekturu. Sve upućuje na odličan urbanistički razvoj. Kasnije smo saznali da je Valencija na svjetskom vrhu u kvaliteti života.

Nedjelja je bila dan za konačni polazak prema Kanarskim otocima. Odredište je bio Las Palmas, središte otoka Gran Canaria. Rano ujutro krećemo u zračnu luku i ukrcavamo se na let. Dolaskom u zračnu luku dolazi do prvog susreta s našim domaćinima koji su bili iznimno veseli i srdačni zbog čega je nestala početna trema. Krećemo u domove naših novih prijatelja u kojima odmah upoznajemo odličnu gastronomiju Gran Canarije. Nakon kratkog odmora krećemo u istraživanje ovog prekrasnog otoka. Dan smo ispunili predivnim druženjem s našim gostoljubivim i dragim domaćinima. Već smo prvi dan osjetili da će ovo putovanje biti nezaboravno.

Svoju prvu zajedničku avanturu na Kanarima započeli smo u ponedjeljak razgledavanjem škole naših domaćina. Na svakom koraku nalazi se ekoporuka, često usmjerena na mikroplastiku u moru. Zatim smo na terenskoj nastavi proučavali stijene, floru i faunu na području  Las Palmasa. Različiti slojevi otkrili su nam fosile i geološku prošlost. Saznali smo razlike između tropskog bilja, autohtonih i alohtonih vrsta. Poslijepodne smo proveli na kupanju i sunčanju, na pješčanoj plaži Playa del Ingles u Maspalomasu. Ujedno, to je bio i način kako proučiti ekosustav zaštićenog pjeskovito – pustinjskog područja. Doživjeti dine u istinskom ambijentu!

Sljedećeg dana upoznali smo se s kanarskom glazbenom kulturom i tradicijom te naučili pjevati tradicionalne pjesme. Na satu Biologije imali smo prezentaciju o recikliranju i aktivnosti mikroskopiranja. Na robotici smo spajali strujne krugove i slično. Nakon velikog odmora prošetali smo gradom sa svojim domaćinima. Tom je prilikom profesor povijesti objašnjavao razvoj Kanarskih otoka i samog grada, kao i njihove običaje. Nakon razgleda Las Palmasa busom smo se zaputili u malo mjesto zanimljivog imena, Teror. U tom mjestu nalazi se izvor vode koji smo, naravno, posjetili te kušali izvorsku, mineralnu vodu. Šetali smo tim manjim mjestom i kušali njihov slavni sendvič koji je bio izvrstan. Sve u svemu, bio je to dosta naporan, ali jako lijep i zanimljiv dan.

Srijeda je krenula aktivno od samog početka. Ujutro smo sudjelovali na nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture te smo se razgibavali i igrali graničar. Na satu Španjolskog jezika naučili smo koristiti osnovne španjolske riječi.  Dinko i Pia održali su kratku prezentaciju o našoj školi i gradu dok su španjolski učenici potom održali kratku prezentaciju o Kanarskim otocima i Gran Canariji. Sljedeća aktivnost bila je odlazak u grad te obilazak Muzeja znanosti i tehnologije „Museo Elder“. Tamo smo vidjeli razne pokuse iz fizike (primjeri Bernoullijeve jednadžbe), raznu novu tehnologiju (robotski pas), pokus erupcije vulkana te još mnogo toga. Bila je to prava terenska nastava! Nakon što smo ručali razne morske plodove u restoranu „Casa Ñoño“,  bili smo spremni za najuzbudljiviji dio dana, surfanje na valovima. Došli smo do gradske plaže „Las Canteras” i zabava je počela. Uspjeli smo na trenutke savladati valove visoke i do dva metra te spoznali sakriveni talent za surfanje! Dan se privodio kraju te smo otišli na kuglanje.

Naš posljednji dan na Gran Canariji započeo je ranim buđenjem, ispunjavanjem ankete o mobilnosti te oproštajem od domaćina i odlaskom u zračnu luku. Bili smo tužni što napuštamo domaćine, ali i sretni jer ćemo se uskoro vratiti kući. Nakon leta, koji smo uglavnom proveli spavajući, stigli smo drugi put u Valenciju i smjestili se u samom središtu Valencije. Obišli smo staru gradsku jezgru, lokalnu tržnicu, sveučilišnu knjižnicu, Nacionalni muzej keramike te katedralu svete Marije. Dan je završio večerom, razgovorom o dogodovštinama s putovanja i pakiranjem kovčega.

Zadnji dan mobilnosti bio je opušten. Kasno buđenje i zajednički doručak te odlazak metroom do zračne luke obilježili su prijepodne. Vjetar nam je otežavao polijetanje, no svejedno smo na vrijeme stigli u tršćansku zračnu luku. Sjeli smo u školski kombi i preko Slovenije krenuli prema našoj dragoj Koprivnici. Prometna gužva pored Ljubljane naše je putovanje produžila za koji sat. Naposljetku, sretno smo stigli u Koprivnicu. Slijede planovi za daljnje aktivnosti u našem projektu te skori dolazak dragih prijatelja s Kanarskih otoka!

Kako nam je bilo, pogledajte i u videu:

Komentari