Povodom Mjeseca hrvatske knjige

U subotu, 4. studenoga 2023., tridesetak polaznica izborne nastave Hrvatskoga jezika, pod vodstvom profesorice Romane Šutalo i u pratnji profesorice Gordane Trnski, išlo je na terensku nastavu u Zagreb. Prvo su posjetile Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gdje su se, u pratnji stručnog vodstva gospođe Maje Priselec, upoznale s knjižničnom građom. Ono što je bilo zanimljivo i novo, jest da knjižnica ima deset katova pa je to najveća knjižnica u kojoj su učenice bile. S obzirom na to da su gimnazijalke, a samim time i buduće studentice, ovo upoznavanje će im dobro doći jer će se u njoj naći barem jednom tijekom studiranja.

Ono što se posebno upamtilo, bila je izložena zbirka knjiga o Domovinskom ratu, a najveća novost jest Zbirka periodike, odnosno zbirka starih časopisa koje ne viđamo svaki dan. Tu se mora spomenuti Ženski list, odnosno prvi ženski časopis u Hrvatskoj koji je pokrenula Marija Jurić Zagorka. Upravo ih je to uvelo u sljedeći dio terenske nastave, odnosno susret u Tkalčićevoj ulici s gospođom Dubravkom Vidović koja je na zanimljiv i poučan način opisala život naše prve novinarke Marije Jurić Zagorke. Najprije je učenice provela kroz nekoliko starijih i Zagorki važnih ulica u Zagrebu, što je dio projekta „Šetnja sa Zagorkom po Zagrebu” i pritom pričala razne anegdote iz Zagorkina života. Učenice su tako saznale kako nije bilo lako biti žena i novinarka u Zagorkino vrijeme. Njezin je život bio obilježen dogovorenim brakom, stalnim odbacivanjem i skrivanjem vlastitog talenta za pisanje. Treba upamtiti kako nije odustala iako je u počecima pisala skrivena u sobici na tavanu redakcije časopisa Obzor, najčešće pod muškim pseudonimima. Na neki način može  je se smatrati borcem za hrvatski jezik s obzirom na to da je pisala protiv mađarizacije i germanizacije. Njezino najveće nasljeđe jesu romani povijesno-ljubavne tematike na kojima su odrastale generacije i pomogle u emancipaciji mnogim ženama njezina vremena.

 

Osim što su učenice naučile mnogo zanimljivosti koje ne bi čule na redovnoj nastavi, ova se terenska nastava i lijepo uklopila u obilježavanje 150. godišnjice rođenja naše Zagorke.

Paula Škrobar, 2.c

Komentari