Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te na poziv građanima da iskušaju alternative vožnji automobilom.
Cilj inicijative je i unaprjeđenje kvalitete života građana u urbanim sredinama promoviranjem alternativnih i inovativnih rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje, u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unapređenja kvalitete života.

Za sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2023. godine prijavilo se 2.989 mjesta i gradova iz 51 zemlje. Ukupno je organizirano 2.372 aktivnosti, od kojih se 1.184 odnosi na obilježavanja Dana bez automobila. Jedanaest hrvatskih gradova prošle je godine prijavilo svoje aktivnosti, a među njima je i naša Koprivnica.

Obilježavanju ovog tjedna, zajedničkim aktivnostima, pridonijeli su učenici i nastavnici
Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji s koprivničkim vrtićima Tratinčica (skupina
Koale) i Igra (skupina Bubamare).
U aktivnostima su sudjelovali svi učenici 1. f razreda opće gimnazije za sportaše, šezdesetak mališana iz dječjih vrtića, profesori Natalija Šalamon, Filip Šalamon, Marko Horvat i Marina Tomac-Rojčević te odgajateljice Davorka Draganić, Maja Bogadi Kalinić, Petra Furdić i Diana Suvalj.
Nakon odrađene pješačke rute od dječjih vrtića do sportskog igrališta, mališane su dočekali gimnazijalci-sportaši.
Nakon toga zajednički su se zagrijali i vježbali na različitim poligonima s preprekama.
Ujedno, vježbali su i elementarne igre.


Tako su svi boravili na svježem zraku uživajući u suradnji i novim izazovima. Također,
gimnazijalci su imali priliku upoznati se sa zanimanjima trener i odgajatelj što im može
pomoći prilikom odabira fakulteta u budućnosti.

Marina Tomac-Rojčević, prof.

Komentari