U okviru Erasmus akreditacije, koja nastavnicima Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica omogućuje stručna usavršavanja u obrazovnim institucijama Europske unije, profesorica Martina Grgac sudjelovala je krajem kolovoza na edukaciji pod nazivom “Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies” u Berlinu. Polaznici su bili i nastavnici iz Italije, Austrije, Mađarske, Islanda, Bugarske i Tajlanda te su uz razmjenu iskustava i primjera iz prakse podijelili i informacije o načelima rada u obrazovnim sustavima svojih zemalja.

Tijekom edukacije nastavnici su upoznati s inovativnim metodama poučavanja i pristupima strategijama učenja. Dobili smo mnogo novih ideja za primjenu u učionici pri provođenju aktivnosti suradničkog učenja, projektne nastave i učeničkih individualnih zadaća. Radom u skupinama razradili smo aktivnosti za tzv. “obrnutu učionicu” i osmislili zadatke temeljene na principima kritičkog, kreativnog, vizualnog i dizajniranog razmišljanja.

Razgovarali smo o mogućnostima i izazovima za motiviranje učenika u suvremenom nastavnom procesu, potrebama sadašnjih i nadolazećih generacija za znanjem te o uvjetima rada u školama polaznika edukacije. Osobito je bilo zanimljivo učiti o oblicima vrednovanja i saznati kako se vrednovanje učeničkih postignuća, znanja i vještina provodi u drugim školskim sustavima.

Uz stručni dio usavršavanja, organizirano je i razgledavanje povijesnih i modernih znamenitosti Berlina, a za vrijeme druženja u slobodno vrijeme nastavnici su razgovarali o stvaranju internacionalnog okruženja u svojim školama i poticanju međukulturnog razumijevanja. Krenuli smo i u planiranje zajedničkih projekata pa se veselimo potencijalu Erasmus suradnje s novim partnerskim školama.

Martina Grgac, prof.

Komentari