U sklopu Erasmus+ akreditacije 2, profesorica Bojana Habek usavršavala se u Portugalu (grad Faro) na tečaju pod nazivom „Advanced smart educational resourses“.

Opći ciljevi tečaja bili su:
– Obrazovno korištenje IKT-a: politike integracije, analiza rezultata i stalne inovacije;
– Modeli poučavanja i učenja pomoću digitalnih alata;
– Obrazovno korištenje mobilnih uređaja i školska integracija;
– ICT alati i aplikacije za planiranje i pripremu nastave;
– Alati i aplikacije za podučavanje i istraživanje sadržaja;
– Umjetna inteligencija i njezina uporaba u učionici;

U nastavku možete vidjeti kako je to izgledalo po danima:

1. dan

  • Predstavljanje tečaja i polaznika;
  • Pauza za kavu;
  • Razumijevanje hardvera i operativnih sustava mobilnih uređaja;
  • Korištenje i upravljanje mobilnim uređajima;
  • Ručak
  • Upotreba aplikacija za GPS navođenje za istraživanje obrazovnih itinerera: istraživanje grada Faro.

Prvi dan započeo je prezentacijom tečaja od strane odgovornih za obuku. Prva praktična aktivnost bila je predstavljanje kolege u  Padletu i izrada avatara.

 

2. dan

  • Integracija IKT-a i mobilnih uređaja u učionici;
  • Odabir uređaja i aplikacija;
  • Pauza za kavu;
  • Odabir i ocjena rezultata korištenja uređaja i aplikacija;
  • Povećati korištenje i dobrobiti IKT-a u obrazovanju koristeći se kontinuiranim inovacijama;
  • IKT alati i aplikacije za planiranje i pripremu nastave i obrazovnih zadataka;
  • Grupni zadatak o aplikacijama.

Što se tiče IKT alata i aplikacija za planiranje i pripremu nastave i obrazovnih zadataka, dostupne su brojne mogućnosti. Nastavnici mogu koristiti organizacijske aplikacije poput kalendara i podsjetnika za upravljanje svojim vremenom i zadacima. Osim toga, postoje specifični alati za dizajniranje interaktivnih obrazovnih materijala, stvaranje multimedijskih prezentacija i olakšavanje online komunikacije i suradnje.

Neke od korisnih aplikacija su: LyricsTrainig, SymbolTalk, Grid 3, Duolingo i DeepL.

LyricsTraining je jednostavan i zabavan način da naučite i poboljšate svoje jezične vještine putem glazbenih videa i stihova svojih omiljenih pjesama. LyricsTraining također ima poseban karaoke mod s kojim možete pjevati i uživati ​​u kompletnom tekstu.

SymbolTalk  je besplatna aplikacija koja govori umjesto vas klikom na simbole (slike ili piktograme). Aplikacija ima niz unaprijed definiranih ploča za različita područja svakodnevnog života. Svaka ploča sadrži simbole koji se odnose na to područje.

Grid 3 je  program za komunikaciju i pristup. Koristan je za ljude koji tek počinju komunicirati, korisnike simbola koji žele razviti jezik, a također i za ljude koji znaju koristiti tekst.

Aplikacija za učenje jezika  Duolingo  najpopularniji je način učenja jezika na svijetu. Misija tvrtke je ponuditi besplatno, zabavno i dostupno obrazovanje za sve.

DeepL Translator je  usluga  prevođenja  pokrenuta u kolovozu 2017. u vlasništvu DeepL SE sa sjedištem u Kölnu, Njemačka. Sustav za prevođenje najprije je razvijen unutar  Linguee  i objavljen kao DeepL . U početku je nudio prijevode između sedam europskih jezika, a proširen je na podršku za 26 jezika.

 

3. dan

  • Alati i aplikacije za istraživanje sadržaja, praćenje i ocjenjivanje uspješnosti učenika;
  • Pauza za kavu;
  • Grupni zadatak: dovršiti pripremu i izvedbu sata korištenjem IKT alata;
  • IKT alati i aplikacije za suradnju i prikupljanje podataka i generiranje izvješća;
  • Korištenje umjetne inteligencije u učionici

Spomenute su aplikacije: ChatGPT, Deepfake, Python, Conker AI, Nightcafe, Chrome Music Lab, Blooket, Keamk, Canva, Crossword Labs, Baamboozle,

GPT-4 naziv je najnovijeg  unaprijed obučenog jezičnog modela OpenAI-ja , tvrtke za umjetnu inteligenciju koja je u prošlosti objavila ranije verzije modela kao što su GPT (2018), GPT-2 (2019),  GPT-3 ( 2020)  i GPT-3.5 (2022), a koji također stoji iza još jednog vrlo popularnog alata, DALL·E . Mogućnosti GPT-4 izravno su povezane s jezikom i njegovom multimodalnom suštinom (dopušta slike i tekstualne ulaze, a emitira samo tekstualne izlaze). Sposoban je za zadatke poput generiranja teksta u različitim formatima i stilovima, sažimanja, prevođenja, skladanja pjesama, odgovaranja na složena pitanja i više sa zadivljujućom točnošću. Najznačajniji skok u ovoj novoj verziji dolazi iz njezine sposobnosti da postigne ” ljudsku izvedbu ” u nekim scenarijima. Odgovori i interakcije su točniji i dosljedniji.

Deepfake  ili  ultrafake  je akronim  engleskog  jezika  koji se sastoji od riječi  lažno i duboko. To je tehnika  umjetne inteligencije  koja omogućuje uređivanje lažnih videozapisa ljudi koji su naizgled stvarni, koristeći  algoritme  za učenje bez nadzora, poznate  kao GAN ( Generative Antagonistic Network), i već postojeće videozapise ili slike. Krajnji rezultat ove tehnike je vrlo realističan, iako izmišljen, video.

Python je interpretirani programski jezik visoke razine čija filozofija naglašava čitljivost svog koda, koristi se za razvoj aplikacija svih vrsta. Primjeri: Instagram, Netflix, Spotify, Panda3D.

Conker AI alat je umjetne inteligencije koji koristi naprednu tehnologiju za izradu točnih i relevantnih upitnika u nekoliko sekundi. Alat je osmišljen kako bi pojednostavio proces stvaranja kviza, što znači da više ne morate brinuti o izradi pitanja i odgovora, postavljanju opcija odgovora i rezultata ili osiguravanju da je vaš kviz točan i zanimljiv. Conker AI brine o svemu umjesto vas.

Nightcafe je umjetna inteligencija koja može stvoriti grafički prikaz ideja koje korisnik opisuje.

Chrome Music Lab  je skupina online alata koje je razvio Google. Pokušava približiti pojmove i razviti glazbene vještine kroz igru ​​uz prijateljski nastup. Alati su raznoliki i s brojnim mogućnostima primjene u nastavi (prema uputama nastavnika) i izvan nje (kao oblik eksperimentiranja učenika).

Gimkit je platforma za igru ​​u razredu ili kod kuće gdje se učenici natječu sami sa sobom ili u grupi odgovarajući na pitanja na svom elektroničkom uređaju.

Blooket je  digitalni alat  koji vam omogućuje  izradu upitnika  za pregled i predstavljanje određenog sadržaja učenicima. Njegov rad je sličan drugim alatima kao što su Kahoot, Quizlet ili Quizziz, ali razlika je što alat kombinira  pitanja koja smo stvorili  s vrlo zabavnim igrama  koje učenici vole.

Keamk je generator nasumičnih timova koji koristi različite kriterije, kao što su razina vještina i spol sudionika.

Canva  je alat za grafički dizajn kojeg karakterizira pružanje stotina predložaka tako da možete kreirati svoje formate bez potrebe za poznavanjem tog područja . Sučelje mu je vrlo intuitivno i jednostavno za korištenje što ga čini jednim od najčešće korištenih alata u digitalnom marketingu.

Crossword Labs je  mrežni alat koji nam omogućuje izradu križaljki na poluautomatski način . Moći ćete preuzeti Word datoteku spremnu za ispis, bez potrebe za izračunavanjem razmaka i presjeka riječi.

Baamboozle  je web aplikacija na kojoj možete stvarati i igrati zabavne trivijalne igre. Trenutno ima više od 500.000 igara koje je izradila zajednica, a koje su besplatno dostupne u biblioteci.

Bookwidgets je alat za izradu interaktivnih vježbi iz više od 40 predložaka koji se mogu koristiti na bilo kojem uređaju. Nastavnik može kreirati interaktivne vježbe. Dobiveni rezultati dat će informaciju nastavniku da identificira razinu razumijevanja i donese odluke. U vježbama se koriste: flash kartice, bingo, križaljke, memori kartice, grafikoni. Može se integrirati s programima Google Classroom, Teams, Moodle, Canvas ili Schoology.

 

4. dan

  • Korištenje aplikacija za olakšavanje svih koraka procesa poučavanja i učenja.
  • Razgledavanje otoka

Parque Natural da Ria Formosa prirodno je blago koje se nalazi na južnoj obali Portugala. Prostirući se na oko 18.000 hektara, ovaj park je raj za ljubitelje prirode. Njegove impresivne krajolike čine lagune, močvare, dine i bijele pješčane plaže.

 

5. dan

  • Odabir prijava za grupe učenika, predmeta, sadržaja i specifičnih postupaka;
  • Europski okvir digitalnih kompetencija za nastavnike
  • Pauza za kavu;
  • Evaluacija tečaja;
  • Podjela certifikata

Korišteni alati: Learning designer, Rubistar, PowerPoint, Khan Academy

Learning designer je alat koji nam služi za pisanje pripreme za sat. Vrlo je efikasan i brz. Više možete pogledati na: Learning Designer (ucl.ac.uk). Kratke upute kako ga koristiti možete naći na linku: (244) An Introduction to the Learning Designer – YouTube.

Rubistar je  alat koji vam omogućuje stvaranje rubrika za online ocjenjivanje i omogućuje njihovo pohranjivanje u oblaku kako bi bile dostupne za uređivanje.

Možete snimiti svoju PowerPoint prezentaciju (ili jedan slajd ili sve slajdove). Kada je gotova, izgleda kao svaka druga prezentacija. Možete ju reproducirati za javnost u dijaprojekciji ili spremiti kao video datoteku.

Khan Academy je internetska stranica za učenje koju je 16. rujna 2006. stvorio Salman Khan, diplomant Massachusetts Institute of Technology i Harvard University. Svrha joj je pružiti besplatno i kvalitetno obrazovanje za svakoga.

Na kraju tečaja dobije se certifikat. Puno toga novoga je naučeno i svakako je to bilo jedno predivno iskustvo.

Bojana Habek, prof.

Komentari