Domaćinstvom Erasmus+ projekta “Sharing European Values” održanog u Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica početkom lipnja zaključili smo mobilnosti i razmjene učenika u okviru Erasmus akreditacije za ovu nastavnu godinu. S učenicima iz talijanske škole Istituto Tecnico Commerciale e Tecnologico A. Fossati-M. Da Passano iz grada La Spezia i njihovim profesoricama u pratnji proveli smo brojne aktivnosti.

Nakon otvorenja projekta, pozdravnog govora ravnatelja mr. sc. Vjekoslava Robotića te razgleda škole i dijela Koprivnice u školi smo organizirali radionice upoznavanja učenika, predstavljanja Italije i RH te njihovih posebnosti, a učenici su jedni druge i poučavali osnovama svog materinskog jezika.

O vrijednostima čuvanja okoliša raspravljali smo uz potok Koprivnicu, gdje su učenici iz Italije i GFG zajedno izvršili pokuse analize i usporedbe svojstava vode iz potoka s pitkom vodom. Koprivnički gimnazijalci su s projektnim partnerima posjetili Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović” Koprivnica, knjižnicu samostana franjevaca i Galeriju Mijo Kovačić gdje su s domaćinima razgovarali o vrijednosti umjetnosti i kulture čitanja. O poduzetništvu su učili tijekom posjete Društvenom poduzeću KopriVITA, gdje su imali priliku izrađivati i degustirati tjesteninu od koprive. Uz pratnju gimnazijskih učenika i profesora talijanski članovi projekta su putovali u Zagreb i na Plitvička jezera, a prije povratka kući sudjelovali su kao gosti na radionicama Dana za znanost u našoj školi.

Jednom od prezentacija stavili smo naglasak na vrijednost mentalnog zdravlja i motivacije, a kao završni zadatak učenici su riješili kviz te pokazali koliko znaju o Europskoj uniji i regulativama vezanima za njihova prava u EU. I ovim projektom se pokazalo da su učenici i nastavnici GFG odlični domaćini te da uz aktivnosti učenja i druženja možemo ostvariti uspješnu suradnju s drugim europskim školama.

Martin Grgac, prof.

Komentari