U ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, učenici 1. e, 1. f i 1. g razreda u pratnji profesorica Željke Perošić, Ivane Pavele i Ane Marije Međimorec te profesora Zorana Pintarića uputili su na terensku nastavu Podravinom. Prvo odredište bili su Đurđevački pijesci, posebni geografsko-botanički rezervat. Ondje su učenici u šetnji pješčanom stazom učili o flori i fauni Hrvatske Sahare. Sljedeće odredište bila je velika pješčana dina. Profesori su za učenike organizirali natjecanje u znanju fizike. Pisale su se formule u pijesku, računala brzina, ali i zaradila pokoja odlična ocjena.

Nakon šetnje podravskom pustinjom, učenici i profesori uputili su se prema spomeniku prirode koji se nalazi pored zgrade Šumarije Repaš, Ondje su vidjeli stabla hrasta lužnjaka koji su prosječne starosti 370 godina te se smatraju najstarijim primjercima hrasta lužnjaka, ne samo u Podravini nego šire. Ujedno,  bila je to izvrsna prilika da učenici nauče latinski naziv hrasta lužnjaka (Quercus robur) i još jedan hrvatski naziv za hrast, a to je dub. Također, naučili su i kako je hrast sveto stablo Slavena.

Učenici su se potom uputili prema jezeru Šoderica prolazeći kroz Prekodravlje.  Na jezeru su ih dočekali labudovi kojima su učenici prišli i dali im kruh. Boravak na jezeru bio je prilika za slobodne učeničke aktivnosti. Neki su pustili glazbu, drugi zaigrali odbojku ili prošetali, a neki uzeli nešto za pojesti.

Nakon kratkog odmora, učenici su krenuli prema konačnom odredištu, odnosno prema ušću Mure u Dravu kod Legrada. Tamo su ih dočekali ljudi koji su također došli uživati u ljepotama prirode.  Učenici su prošetali ornitološkim rezervatom „Veliki Pažut”. Usto, saznali su da je Regionalni park Mura – Drava najstariji regionalni park u Hrvatskoj osnovan 10. veljače 2011. godine čime je zaštićen čitav tok rijeka Mure i Drave. Nakon kratkog predavanja učenici su iskoristili preostalo vrijeme na terenskoj nastavi. Plesalo se, igrala se odbojka, a vrhunac je bila priprema hrane na izviđački način.

Učenici su tijekom terenske nastave naučili nove činjenice o Podravini i rijeci Dravi te biljnim i životinjskim vrstama. Naučili su neke nove latinske i hrvatske riječi, uvježbavali pravopis i fiziku. Terenska nastava bila je edukativno i zabavno iskustvo, a učenike su profesori  pohvalili zbog ozbiljnosti u radu, primjerenog ponašanja i ispunjenih zadataka.

Leonardo Vrdoljak, 1. e

Komentari