Izvor naslovnice: https://www.freepik.com

Ljeto je pred vratima i vrijeme je za nezaboravne uspomene! Iskoristite sunčane dane koji su pred vama, bilo sami, s nekoliko bliskih prijatelja ili s većom grupom vršnjaka. Za svaki od navedenih scenarija postoji mnoštvo aktivnosti koje će vaše ljeto učiniti ljetom za pamćenje. Evo nekih prijedloga.

Aktivnosti koje možete raditi sami:

  • Uronite u seriju knjiga ili istražite novi žanr koji vas zanima, a do sada niste imali dovoljno vremena da se tome posvetite.
  • Otkrijte što je toliko smirujuće u hodanju, istražujte neke zakutke u svojoj okolini na koje do sada niste obraćali previše pozornosti. Uživajte u krajoliku i napunite pluća svježim zrakom.
  • Uključite svoju kreativnost i osmislite umjetničke projekte poput slikanja, skiciranja ili izrade rukotvorina. Isprobajte nove tehnike ili napravite nešto po prvi put – ne mora biti savršeno, ne mora čak biti ni dobro. Bitno je samo da uživate u tome. 
  • Počnite pisati dnevnik kako biste dokumentirali svoje misli, iskustva i avanture tijekom ljeta. Zamislite da ste putopisac, novinar ili pišite kao da će netko za 100 godina pronaći vaše zapise.
  • Naučite novu vještinu ili hobi, poput sviranja instrumenta, fotografiranja ili programiranja. Internet je pun uputa koje će vas korak po korak voditi prema napretku.
  • Nađite posao tijekom ljeta – steći ćete iskustvo, nešto zaraditi, vjerojatno upoznati nove ljude. Može li bolje od ovog?
Izvor fotografija: https://www.freepik.com

 

Aktivnosti s nekoliko prijatelja:

  • Isplanirajte piknik u parku ili na livadi s ukusnom hranom, osvježavajućim pićima i nekim društvenim ili sportskim igrama.
  • Krenite na vožnju biciklom i zajedno istražujte okolna mjesta. Možda otkrijete skrivene dragulje našeg zavičaja, a vožnja biciklom je uz to  i izvrsna tjelovježba.
  • Organizirajte natjecanje u kuhanju u kojem  neće biti žirija ni ocjenjivanja, nego samo zajedničko uživanje u poslasticama koje ste pripremili. 
  • Posjetite neku izložbu i potaknite intelektualne razgovore onom poznatom rečenicom: „A što je pisac (ok, u ovom slučaju umjetnik) htio zapravo reći ovim djelom?“
  • Organizirajte filmski maraton i nakon svakog filma izdvojite jednu stvar koja vam se najviše svidjela u filmu, a na kraju ih poredajte tako da dobijete filmskog pobjednika na vašem mini filmskom festivalu. 
  • Osnujte svoj ljetni čitateljski klub. Svaki tjedan pročitajte istu knjigu i nakon toga se nađite uz hrpu grickalica i raspravljajte o pročitanome.
Izvor fotografije: https://www.freepik.com

Aktivnosti s grupom prijatelja:

  • Kad vrućine postanu nesnosne, bazen zvuči kao najbolja moguća ideja. Pozovite prijatelje i rashladite se na bazenima. Jednostavna ideja koja uvijek dobro prolazi, zar ne?
  • Organizirajte prijateljski sportski turnir u nogometu, odbojci, što god volite. Znamo svi što slijedi nakon svakog turnira – druženje i hrana! Tako da nemojte zaboraviti na taj dio kako bi zabava bila potpuna.
  • Volontirajte sa svojim prijateljima u lokalnim udrugama. Ostvarite pozitivan utjecaj na društvo istovremeno stvarajući uspomene za cijeli život.
  • A kako vam zvuči kampiranje? Provedite ugodnu večer u nečijem dvorištu ispunjenu razgovorom, zezancijom i spavanjem pod zvijezdama.
  • Dogovorite grupni izlet u adrenalinski park ili zoološki vrt – dan pun uzbuđenja i smijeha nikad nije na odmet.
  • Napravite vremensku kapsulu – neka svatko od vas odabere par sitnica koje označavaju nešto bitno. Napišite par riječi što vam se trenutno događa u životu, što mislite gdje ćete biti za deset godina. Spremite sve u metalnu kutiju i nađite mjesto na kojem ćete ju zakopati, a odmah dogovorite i datum kad ćete kutiju otkopati. 

Izvor fotografije: https://www.freepik.com

Bavljenje ovakvim aktivnostima tijekom ljeta nije samo zabavno i opuštajuće, već ima i značajan utjecaj na vaše mentalno zdravlje. Provodeći vrijeme sami, možete napuniti baterije, jasnije sagledati neke situacije i doći do boljeg razumijevanja sebe. Aktivnosti s malom grupom prijatelja bitne su jer društvene veze igraju važnu ulogu u mentalnom zdravlju. Sudjelovanje u zajedničkim iskustvima s bliskim prijateljima potiče osjećaj pripadnosti, jača povezanost i pruža mogućnost emocionalne podrške. Kad smo dio veće grupe vršnjaka, povećava se sposobnost za timski rad, a razmjena iskustava i smijeh s prijateljima potiču osjećaj sreće, smanjuju stres i poboljšavaju opće zadovoljstvo životom. Navedene aktivnosti mogu imati pozitivan učinak na raspoloženje, samopoštovanje, pružaju osjećaj svrhe, smanjuju usamljenost, itd. Ključ je pronaći ravnotežu između aktivnosti koje osiguravaju samoću, onih kojima se njeguje povezanost s prijateljima jedan na jedan i onih koji jačaju grupnu dinamiku. Prihvaćanjem različitih iskustava možete unaprijediti svoje mentalno zdravlje, stvoriti trajna sjećanja i maksimalno iskoristiti svoje ljeto. Uživajte! 😊

Jasmina Šandor, mag.psych.

 

Komentari