Svake godine se posljednje srijede u veljači održava Dan ružičastih majica kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

Ove godine posljednja srijeda je tijekom drugog dijela zimskog odmora učenika pa smo ovaj važan dan obilježili 17. veljače 2023. Naša se škola na jedan dan poružičastila i poslala snažnu poruku kako je ona nulto mjesto tolerancije na vršnjačko nasilje.

Tijekom siječnja i veljače, provedeno je i nekoliko radionica o vršnjačkom nasilju u sklopu kojih su učenici učili o najraširenijoj vrsti vršnjačkog nasilja, cyber nasilju, te izradili i poveći broj edukativnih postera i postera s porukama podrške. Također, naši nadareni likovnjaci izrađivali su djela i stripove nadahnute temom zaustavljanja vršnjačkog nasilja.

Učenik 4.d razreda, Martin Barberic, napisao je dirljivu priču o nasilju i posljedicama koje ono ima na mlade kako bi svoje kolege potaknuo da razmisle koja je cijena nasilja. Martinovu priču možete pročitati u zasebno objavljenom članku.

Od 13. do 15. veljače održane su i tri fokus grupe s učenicima prvih i drugih razreda u suradnji s Dobrim filmom iz Koprivnice. S učenicima se razgovaralo o njihovom adolescentskom svijetu, svakodnevnom životu tinejđera, ali i o vršnjačkom nasilju i iskustvima koja su oni doživjeli. Cilj provođenja ovih fokus grupa bilo je uranjanje u svijet tinejđera, a sve prikupljene informacije koristit će se za potrebe snimanja televizijske igrane serije u produkciji Dobrog filma iz Koprivnice.

U našim je očima svaki dan ružičasti dan, međutim, bilo je važno, premda i sitnicama, podržati ovako značajnu inicijativu!

Ako ste pretrpjeli bilo kakvu vrstu nasilja, molimo vas da se javite vašem razredniku, školskoj psihologinji ili pedagoginji kako bi primili potrebnu pomoć.

Osim u školi, pomoć možete potražiti i svakim radnim danom od 9 do 20 sati na besplatnim i anonimnim linijama Hrabrog telefona za djecu (116 111).

Komentari