U utorak, na dodatnoj nastavi iz biologije učenici su imali priliku secirati životinjske organe. Pod vodstvom profesorice Ljerke Gazdek učenici su mogli usavršiti i produbiti svoje znanje o građi i funkciji pojedinih organa. Neki su već vješto i precizno koristili skalpel dok su se ostali prvi put susreli s ovakvim načinom rada.

Prije samog održavanja sata, učenici su morali pripremiti pribor za rad: skalpel, škare, britvice, zaštitne rukavice i površinu za samo seciranje te oprati i pripremiti sve organe.

Na raspolaganju, učenici su imali svinjske i goveđe organe, odnosno srce, bubrege, oči i pluća.  Nakon seciranja raspravljali su o ulogama i funkciji svakog organa posebno. Primjerice, bilo im je najzanimljivije vidjeti staklovinu i leću oka te srčane zaliske unutar srca.

Učenici su iskazali veliku zainteresiranost te smatraju da je ovakav način rada veoma važan jer je u prvu ruku koristan i poučan, a ujedno i zanimljiv.

Također posebno hvala i donatorima koji su nam omogućili organe,  a to su Svinjogojstvo Sekulić d.o.o. i Mesnica Martinjak.

 

Martin Barberic, 4. d

Komentari