U tjednu 7. – 11. studenoga na CARNET-ovom sustavu za natjecanja održao se sedmi po redu online izazov Dabar @ ucitelji.hr u organizaciji udruge Suradnici u učenju i uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a. Izazov je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Ovo natjecanje specifično je po tome što za njega nije potrebno nikakvo predznanje iz nekog nastavnog predmeta. Naime, koncept natjecanja je 12 zadataka u 40 minuta za čije rješavanje je potrebno logičko razmišljanje uz algoritamski pristup. Takav se pristup rješavanju problema koristi u programiranju, pa su svi učenici matematičke gimnazije i trećih razreda opće gimnazije s izborne nastave informatike ovaj izazov odradili na satu informatike.

Izazovne i nimalo lagane, ali i vrlo zanimljive zadatke najuspješnije su riješili učenici: Sven Džendžo (1.D), Ivano Miloš (1.D) i Fabian Perošić (3.D) s 9 točnih odgovora, Iva Betlehem (4.D), Josipa Harambaša (2.D), Matija Janičar (3.B), Jakov Jurić (1.D), Filip Lovreković (3.A) i Dinko Majerus (4.D) s 8 točnih odgovora, te Mia Begović (2.D), Jan Horčička (1.D), Luka Kalavarić (1.D), Patrik Kautero (2.D), Karlo List (3.D), Martina Petrović (3.D), Ivan Sinjeri (4.D) i Matej Zadro (2.D) sa 7 točnih odgovora.

Ukupno je u izazovu sudjelovalo 48.015 učenika iz cijele Hrvatske podijeljenih u 4 dobne kategorije, a navedeni gimnazijalci našli su se među najboljih 10% rezultata za što su primili zlatne diplome:

Čestitke svima koji su sudjelovali, a ne sumnjamo da će se iduće godine na popisu najuspješnijih naći još i više učenika naše škole!

Marko Horvat, mag.educ.inf.

Komentari