Izvor fotografije: https://galoviceva-jesen.eu/

U Galeriji Mijo Kovačić u subotu, 5. studenoga 2022., održana je završna svečanost Međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen i dodijeljene su nagrade za najbolje književno djelo te najbolje učeničke radove.
Mali Galović književna je nagrada koja se dodjeljuje za najbolji literarni rad učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole i srednjoškolcima, koji se mogu za nju natjecati. Na Natječaj za Nagradu Mali Galović 2022. stiglo je čak 300 radova iz cijele Hrvatske. Povjerenstvo za Nagradu koje su činili Dubravka Brezak Stamać, Darko Pernjak i Tomislav Zgoda odabralo je tri najbolja učenička rada.
Nagradu Mali Galović, po treći put, dobio je učenik naše škole Martin Barberic (4. d) za pjesmu Cujzek. Podsjetimo, Martin je nagradu dobio u 1. i 3. razredu za pjesme V jesen i Zasmejala se gospodarica. Isto tako, Martin je predstavljao Gimnaziju i na Državnoj razini Smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022.
Martinova mentorica je profesorica Ana Marija Međimorec.
Ostali dobitnici su Karlo Kršak, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb i Tea Habazin, učenica 3. razreda Srednje škole Zlatar. Nagradu su učenicima uručile ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać.
Nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta dobio je roman Babanija Miroslava Kirina.

Osvrt učenika
Galovićeva jesen jedna je od, meni osobno, najdražih književnih manifestacija jer nas vraća u neka vremena koja su bila ispunjenija i zabavnija, prožeta životom. Mogu sa sigurnošću reći da je upravo Galović bio taj koji me spojio s motivima zavičaja i prošlosti našega kraja. Evo, kao trostruki dobitnik nagrade Mali Galović, mislim da sam otvorio vrata jednoj lijepoj životnoj priči koja će biti, nadam se, ispunjena Galovićevim stihovima. Iznimno sam ponosan na grad Koprivnicu što i dalje njeguje stvaralaštvo Frana Galovića te na našu školu Gimnaziju Fran Galović koja ističe njegovu važnost, ne samo uzimajući njegovo ime kao ime škole, već i načinom upoznavanja učenika s pitanjem tko je bio Fran Galović. Također me raduje činjenica da se Galovićeva jesen svake godine širi i postiže veću razinu. Sve je više pisaca koji pišu i šalju svoje radove na natječaj za Nagradu Fran Galović, ali je i sve više učenika koje zanimaju stihovi Frana Galovića. Ne mogu biti ponosniji što je meni pripala čast da dobijem već treći put Malog Galovića i ne mogu biti sretniji što su povjerenstva baš u meni i mojih stihovima prepoznala duh Frana Galovića.

Martin Barberic, 4. d

Osvrt mentorice
Martin je mladi nadareni pisac i pjesnik koji svakodnevno oduševljava svojom maštom i kreativnošću, a posebice ljubavlju prema zavičaju i zavičajnoj riječi. Čast mi je što imam priliku biti mentorica, a prije svega potpora Martinu u njegovom stvaralaštvu. Radujem se novim Martinovim književnim radovima i svemu što spremamo ove školske godine.

Ana Marija Međimorec, mag. educ. hist. et croat. philol.

Čestitamo Martinu i veselimo se novim literarnim radovima iz njegova pera!

Komentari