Uoči kratkih jesenskih praznika, u subotu 29. listopada 2022. godine, u okviru projekta “CEMLO” i projekta¨ Subota je dan za planine¨ te izvannastavne aktivnosti Mladi planinari GFG, uživali smo u predivnom planinarskom izletu na vrh Kalnika. Izlet je bio organiziran pod vodstvom profesora Zorana Pintarića i pratnje profesorice Marine Njerš.

Dvadesetak gimnazijalaca, dobro raspoloženih, ujutro je krenulo autobusom prema Križevcima. Putem nas je pratila magla. Na Kalniku smo se zaustavili ispred Planinarskog doma Kalnik, odakle je počela staza i uspon na vrh Kalnika. Krenuli smo označenom planinarskom stazom i s lijeve strane zaobišli impozantne ostatke Staroga grada. Početak uspona bio je lagana šetnja uzbrdo, kroz šumu. Staza je na nekim mjestima bila vrlo uska, ali smo je uspjeli savladati. Oko podneva dobro raspoloženi stigli smo do najvišeg vrha Vranilca, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 643 metra. Bili smo doslovno iznad oblaka. Pogled je bio predivan. S jedne strane vidjelo se Sljeme, a s druge strane pogled je pucao na Ivanščicu. Prekrasno.

Nakon kratke stanke krenuli smo se spuštati natrag prema planinarskom domu. Na početku spuštanja staza je bila vrlo uska, strma i skliska, a kako smo se sve niže spuštali prema podnožju Kalnika, tako se i staza proširivala.

Na kraju spusta prošetali smo djelom poučne staze. Povratkom s vrha Kalnika, vratili smo se nazad u Planinarski dom Kalnik malo odmoriti, a zatim je slijedio kratki spust u selo Kalnik na zasluženi ručak.

Puni dojmova i lijepih sjećanja s ovog izleta, krenuli smo prema Koprivnici, s dogovorom za nove planinarski pustolovine.

Lana Huzak 2.b

Komentari