Na Rabu je od 6. do 8. listopada održan završni susret sudionika e-Twinning projekta Matematičke videominijature. Našu školu predstavljalo je šestero učenica 3. a razreda: Lorena Blažek, Nika Mehkek, Nika Posavec, Sara Puklek, Anja Slavinić i Petra Šarec. Učenicama je  pratnja bila profesorica i školska psihologinja Jasmina Šandor. Mentorica projekta  bila je profesorica Marina Njerš koja, nažalost, nije mogla putovati s nama.

Prvi dan, 6. listopada 2022.
U četvrtak, 6. listopada, u ranim jutarnjim satima krenule smo školskim kombijem prema gradu Varaždinu. Tamo smo autobusom, koji je došao iz Čakovca, s učenicima i nastavnicima međimurskih škola, krenule dalje. Putujući prema Rabu, u Zagrebu nam se pridružilo još učenika i nastavnika zagrebačkih škola. Kad smo stigle na otok Rab, smjestile smo se u predivan hotel „Valamar Padova“ gdje smo imale mnogo slobodnog vremena za odmor i opuštanje. Predvečer smo se uputile u Srednju školu Markantuna de Dominisa gdje su nam učenici pripremili prigodan program kao uvod u završnicu samog projekta. Naime, svi učenici koji su sudjelovali u projektu izrađivali su matematičke videe samostalno ili u grupama. Pritom su se koristili različitim alatima i programima, a sam projekt provodio se tijekom prošle školske godine. Nakon uvodne riječi ravnatelja i učenika, podijelili smo se u skupine. Svaka skupina u svojoj je učionici pregledavala matematičke videe i rangirala tri najbolja koja prolaze u završni krug. Nakon večere, sudionici projekta i njihovi mentori uputili su se na izložbu fosila i razgled samoga centra.

Drugi dan, 7. listopada 2022.
Drugog dana ujutro, nakon doručka, prošetali smo se ponovno samim centrom grada. Slušali smo o mnogim povijesnim značajkama Raba kao i o njegovim zanimljivostima. Također, dobili smo slobodno vrijeme za razgledavanje i kupovinu suvenira. Ručak su nam pripremili učenici strukovnih škola te smo svi zajedno ručali u školi. U popodnevnim satima, održana je završna konferencija za izbor najboljeg matematičkog videa. Konferencija se održala u samom hotelu, a birao se i najbolji video po mišljenju publike. Svi sudionici projekta dobili su priznanja za sudjelovanje u projektu. Nakon konferencije uživali smo u večeri s pogledom na rapski zalazak.

Treći dan, 8. listopada 2022.
Posljednjega dana, ujutro nakon doručka, učenici SŠ Rab priredili su nam obilazak općine Lopar. Vožnjom vlakićem razgledali smo Lopar i Rajsku plažu. Nakon toga uputili smo se na trajekt i pošli svojim kućama. Osim predivnoga trodnevnog boravka na Rabu, sa sobom nosimo i nova iskustva koja smo stekle u području Matematike prilikom izrađivanja i gledanja matematičkih minijatura diljem Hrvatske.

Na Rab su doputovali učenici i nastavnici iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Sv. Jurja na Bregu, III. osnovne škole Čakovec, Gimnazije Andrije Mohorovčića iz Rijeke, Strojarske i prometne škole Varaždin, Srednje škole Petrinja, Tehničke škole Čakovec, Tehničke škole Zagreb, III. gimnazije Zagreb i naše škole.  Zahvaljujemo profesorici Njerš koja nas je vodila tijekom projekta i omogućila putovanje;  profesorici Šandor na pratnji; profesoricama Brmbota i Loparić koje su osmislile projekt te svim partnerima iz deset osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u projektu. Projekt je dobio nacionalnu oznaku kvalitete.

Domaćin i sponzor susreta bila je Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab s ravnateljem Damirom Papićem te Valamar d.o.o. Sponzor vožnje vlakićem bio je „Lopar Vrutak“.

Anja Slavinić, 3.a

Komentari