Profesor i magistar povijesti te veliki ljubitelj putovanja, bicikliranja i pustolovina Niko Maras je u utorak 25.10.2022. na sastanku geografske grupe održao vrlo zanimljivo putopisno predavanje o svojim brojnim europskim putovanjima ni više ni manje nego biciklom.

Profesor nas je najprije u kratkim crtama upoznao sa zanimljivim činjenicama iz povijesti bicikala i putovanja na istima. Podijelio je s nama svoj put od prvog susreta s biciklom pa sve do trenutka koji ga je motivirao da se odluči na ovu ne tako svakidašnju pustolovinu.

Profesor Maras je biciklom putovao diljem Europe, u Njemačku, Mađarsku, Slovačku, Italiju, Češku, Francusku, Englesku, Švedsku, Nizozemsku, Belgiju itd.,ali je biciklirao i diljem Lijepe Naše. Uz mnoštvo slika, anegdota, savjeta i iskustva profesor nam je približio najzanimljivije trenutke svojih putovanja.

Ispričao nam je o vrlo različitim mentalitetima ljudi i iskustvima na putovanjima prije i poslije COVID-a. U sjećanju posebno pamti Češku koja mu se najviše svidjela zbog izrazito lijepog krajolika. Također, spomenuo je kako Hrvatska ima veliki potencijal za razvitak „cikloturizma“, no on nije iskorišten. Štoviše, Niko je uz sponzorstvo biciklirao za humanitarne svrhe te se u budućnosti nada više takvim aktivnostima.

Na kraju predavanja učenici su s velikim interesom postavljali mnoga pitanja o biciklističkim avanturama profesora. Osim što je ovakav način putovanja vrlo financijski prihvatljiv, ono nam može omogućiti neke nove vidike i iskustva koje inače ne bi mogli doživjeti putujući autom…

Velika zahvala profesoru Marasu na održanom predavanju koje je svima prisutnima bilo iznimno zanimljivo, edukativno,  ali i zabavno. Sigurni smo da je profesor potaknuo sve nas da više bicikliramo, a one najhrabrije da se i odvaže na putovanje jer ipak putovanjima čovjek ispunjava svaki list svoje vlastite knjige koja se zove- život.

Ema Pintarić i Nika Stančin 4.c

Komentari