U sklopu Hrvatskog planinarskog društva „Bilo“ i izvannastavne aktivnosti Mladi planinari GFG, nekoliko je naših gimnazijalaca i ovaj vikend provelo uživajući u predivnim pogledima s visina, ovoga puta onih zagorskih. 1. i 2. listopada 2022. godine proveli su u mjestu Radoboj pod vodstvom profesora Zorana Pintarića, profesora Miroslava Kaniseka iz Osnovne škole „Podolice“ te gospođe Ivane Kolar.

Nakon napornog radnog tjedna, polazak na planinarenje u subotu ujutro uvelike nas je razveselilo. Naše je planinarenje ove godine u okviru projekta „Subota je dan za planine“. Pri dolasku u Radoboj smjestili smo se u iznimno moderan i novoopremljeni planinarski dom. Modernost se očituje u činjenici da je svaka soba imala svoju kupaonicu te je sve bilo novo i čisto. Nakon smještaja suočili smo se s našim prvim izazovom- planinarenjem po Strahinjčici. Strahinjčica je gora nedaleko od Krapine, s najvišim vrhom od 846 m/nV. Tijekom relativno duge šetnje stali smo kod lovačkog doma i vrhunskog vidikovca, gdje smo uživali u prekrasnim pogledima. Nakon povratka s visina, uzeli smo malo vremena za sebe jer nas je kasnije čekao velik zadatak. Svi smo, kao odvažni i iskusni gimnazijalci, bili voditelji osnovnoškolcima s kojima smo se uputili na poučnu stazu. Ondje smo, uz puno razmišljanja, svi uspješno riješili nekoliko stranica zadataka vezanih uz biologiju i geografiju. Svi smo bili nagrađeni izvrsnom večerom u domu, nakon čega smo se zajedno družili i uživali- onako kako to obično biva na izletima. Vrhunac je bila gastro radionica – pečenje palačinki!

Drugog nas je dana nakon doručka čekao novi izazov: planinarenje iznad rijeke Sutle. Strmim smo usponom dospjeli do naše prve nedjeljne destinacije: vrha Japica, gdje smo napravili odlične fotografije i zabavljali se. Zatim smo posjetili i utvrdu Cesargrad, za koju ste možda čuli na satovima povijesti. Osvajenjem utvrde zadovoljno smo krenuli prema dolje, nakon čega smo još malo šetali Stazom kroz krošnje Zelenjak. Pri povratku prema Koprivnici, stali smo na sladoledu u Ivancu i time obilježili vrhunac našeg dvodnevnog planinarenja. Stigli smo svojim kućama u večernjim satima s još jednim lijepim planinarskim iskustvom.

Svima će nam u dobrom sjećanju ostati ovaj izlet, na čemu zahvaljujemo našem profesoru Zoranu Pintariću i ostalim članovima planinarskog tima. Veselo očekujemo nove planinarske pustolovine.

Ana Vondraček, 2.d

Komentari