Ove godine u okviru izvannastavne aktivnosti Mladi planinari provodi se projekt ¨Subota je dan za planine¨.

Prve terenske aktivnosti odvijale su se na prekrasnom uzvišenju Vinica, iznad Duge Rese. Jedanaest učenika GFG uz voditelja Zorana Pintarić pridružilo se učenicima OŠ Podolice i krenulo put Duge Rese.

Krenuvši od rijeke Mrežnice na kojoj leži Duga Resa, osvojen je vrh Vinice, a zatim je uslijedio je odmor kod planinarske kuće, s prekrasnim pogledom na Karlovac. Tu je vrijeme utrošeno na roštiljadu, ali i edukaciju. Vodiči iz HPD ¨ Bilo¨ održali su edukativna predavanja za mlade planinare. Mladen Pandurić, voditelj visokogorske sekcije u HPD ¨Bilo¨ održao je predavanja o planinarskoj opremi, kretanju u planinama i naučio učenike vezati neke osnovne planinarske čvorove. Ivana Kolar uputila je učenike u osnove planinarstva te kao mnogo puta do sada, educirala o kulturi planinarenja te pravilima ponašanja kod planinara.

Nakon odmora i edukacije nastavili smo put Karlovca posjetiti Aquatiku – Slatkovodni akvarij Karlovac, gdje smo se upoznali sa prikazom flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Postav prikazuje tok krške rijeke – riječnu floru, faunu i njezinu bioraznolikost.

Puni dojmova krenuli smo prema Koprivnici s dogovorom za novu, dvodnevnu avanturu u Hrvatskom zagorju.

Zoran Pintarić, voditelj Mladih planinara GFG i projekta ¨Subota je dan za planine¨

Komentari