U zadnjem tjednu rujna naša je Gimnazija (članovi Geografske grupe i profesori Maja Maček Treščec, Zvonimir Treščec, Miroslav Samardžić i Ana-Marija Martan) ugostila učenike i profesore naših 5 partnerskih škola iz Litve, Portugala, Rumunjske, Španjolske i Kanarskih otoka. Kako je ovo bila posljednja u nizu mobilnosti u sklopu Erasmus+ Umbrella projekta nastojali smo našim partnerima pokazati hrvatsku gostoljubivost i lokalne i regionalne kulturne i prirodne ljepote.

Učenici i profesori su se u dva dana boravka u našoj školi, u ponedjeljak i petak, upoznali s posljednjim aktivnostima projekta (rezultatima i usporedbama bilježenja klimatskih elemenata  u urbanim pustinjama te mogućnostima ublažavanja efekata urbanih pustinja na mikroklimu prostora) te su sudjelovali u međunarodnom Umbrella kvizu.

Osim toga posjetili su Zagreb, pri čemu posebice valja izdvojiti obilazak Hrvatske radio televizije uz vodstvo meteorologa Zorana Vakule koji je sudionike projekta upoznao s načinima na koji se izrađuje i snima vremenska prognoza.

Vrlo je zanimljivo bilo i u Accredo centru u Zasadbregu gdje su kroz niz „disciplina“ kao što su paintball, kružić-križić, go-kart i mnoge druge učenici i profesori mogli osloboditi svoj natjecateljski duh, ali se i još više zbližiti.

Obilazak prekrasnih Plitvičkih jezera nažalost je omela obilna kiša pa smo u četvrtak svoje goste poveli u razgled Đurđevca, Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama te u Toplice Sv. Martin gdje su dobar dio dana proveli uživajući u vodenim sportovima.

Ovom smo mobilnosti na zadovoljstvo svih sudionika uspješno priveli kraju projekt Umbrella, ali u isto vrijeme nastavili i produžili predivna prijateljstva i stvorili nove uspomene, kontakte i partnerstva koje će trajati čitav život.

Ana-Marija Martan, prof.

Komentari