Učenici i nastavnici GFG prošlog su tjedna raznim aktivnostima najavili obilježavanje Europskog dana jezika, 26. rujna. Na nastavi stranih jezika govorili su o važnosti višejezičnosti i međukulturnog razumijevanja koji se razvijaju učenjem stranih jezika.
Na satu engleskoga jezika gostovala je nekadašnja učenica GFG, Lucija Golubić, koja od 2014. godine živi u Kanadi, a nakon sportske studentske karijere u futsalu i košarci te završetka studija danas radi kao kondicijska trenerica košarkaškog kluba Bisons Manitoba. Lucija je podijelila svoje dojmove o usavršavanju jezika, studiranju na stranome jeziku, usvajanju novog načina života i učenju o novoj kulturi te je učenicima pročitala ulomak iz knjige “The Handmaid’s Tale” poznate kanadske autorice Margaret Atwood.
Gošće s Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, odsjeka za romanistiku – katedre za luzitanistiku, docentica dr. sc Majda Bojić i viša lektorica Ana Ille Horvat učenicima su predstavile mogućnosti studiranja na FFZG te ih uz zanimljiv kviz informirale o studiju portugalskog jezika i književnosti.
 U petak, 23. rujna, gimnazijalci su u suradnji s KKC Pixel organizirali Večer čitanja. Učenici i nastavnici čitali su poeziju i ulomke iz proznih djela ili pjevali na čak 10 jezika: hrvatskom, engleskom, francuskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, češkom, nizozemskom, grčkom i latinskom. Tako su se na repertoaru našle pjesme podravskih pjesnika Frana Galovića i Paje Kanižaja, ali i originalna poezija koju su napisali sami učenici te pjesme Pabla Nerude, Sylvie Plath, Charlesa Baudelairea, Edith Piaf, Jacquesa Preverta i drugih autora. Svojim su sudjelovanjem Večer čitanja uljepšali i učenici i nastavnici iz Srednje škole Koprivnica, OŠ “Braća Radić” Koprivnica, čitanjem na engleskome jeziku te Matija Osrečak i Andrea Pereyra Osrečak – izvorna govornica španjolskog jezika. Docentica dr. sc. Majda Bojić čitala je djela Luísa de Camõesa i Fernanda Pessoe na portugalskom jeziku.
Za više informacija o Europskom danu jezika pogledajte https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/hr-HR/Default.aspx
Martina Grgac, prof.

Komentari