Učenici Ema Begić, Dinko Blažek, Antun Đuranek, Teo Kežman, Marko Kovač, Mia Ban, Ana Međimorec, Nera Teufel, Fabian Perošić i Sara Salajpal te profesorice Martina Grgac i Marina Njerš proveli su radnih tjedan dana u Švedskoj i Danskoj. U okviru projekta DIGI WISE, financiranog sredstvima Erasmus akreditacije, posjetili su partnersku školu  Skanör Falsterbo Montessoriskola, njihove učenike i nastavnike. Učenici su boravili u školi na petodnevnoj radionici koju je vodio profesor Teodor Mischkin i usavršavali se u izradi video materijala – od ideje do videa – te koristili “green screen” tehnologiju za snimanje, dok su profesorice razmijenile iskustva iz nastave i primjere dobre prakse s kolegicama i kolegama iz švedske škole. Također su naučile više o dijelu odgojno – obrazovnog sustava koji primjenjuje Montessori pedagogiju i sudjelovale na edukaciji o kreativnom pristupu nastavi.

Učenici su istaknuli da su mnogo naučili o kreiranju video materijala, upoznali nove prijatelje, način života vršnjaka u Švedskoj te su se zadovoljni i puni pozitivnih dojmova vratili kući, a profesorice su dogovorile daljnju suradnju s partnerskom školom. Naši gimnazijalci su u Švedskoj boravili u obiteljima učenika u mjestu Falsterbo. Domaćini su nam rekli da Falsterbo nije tipično švedsko mjesto. Gradić je smješten uz predivnu pješčanu plažu, na jugu, u nizinskom predjelu koji je također žitnica Švedske. S obzirom na to da je bilo slobodnog vremena poslije školskih obaveza, neki su se učenici i okupali u Baltičkom moru.

Kako se Falsterbo nalazi vrlo blizu grada Malmöa, posjetili smo i njegove znamenitosti, uz vodstvo profesora domaćina koji je nekad radio kao turistički vodič.

 

Kako je Malmö samo pola sata vlakom udaljen od Kopenhagena, jedan dan vikenda proveli smo i tamo. Dio vremena proveli smo u kulturno – povijesnom razgledu, a kratko smo se zabavili i u parku Tivoli. Imali smo prilike posjetiti i Lego trgovinu, to je također dio “tradicije” kad se boravi u Danskoj!

Kao posebno emotivan dan boravka u Falsterbu izdvojili bismo posljednji dan nastave,  kada je nakon podjele certifikata o završenom projektnom tjednu, školska kuharica, gospođa Anđelka, Hrvatica rodom iz Sarajeva, koja nas je došla pozdraviti čim je saznala da su u školi učenici iz Hrvatske, cijeloj projektnoj skupini pripremila – domaći burek!

Razveselila je i nas i domaćine, svi smo mogli uživati u nezaboravnom malom međukulturnom događaju.

Komentari