Završetak jedne i početak nove školske godine obilježilo je jedno divno putovanje. Zahvaljujući Erasmus akreditaciji imala sam priliku biti sudionik tečaja koji se održao od 29. 8. do 3. 9. 2022. godine u prekrasnoj Barceloni. Tečaj naziva ” Photo and Video Making in your Classroom: the Educational Power of Multimedia” sastojao se od teorijskoga dijela, istraživanja i praktičnog dijela u kojemu smo primijenili sve naučeno.

Na početku tečaja svi smo se upoznali predstavljajući svoje škole, način rada i sebe kao učitelje/nastavnike. Na tečaju nas je bilo sedam polaznika iz Litve, Bugarske i naravno Hrvatske. Prvi dan razmijenili smo iskustva u korištenju tehnologije u nastavi, načinu komunikacije s učenicima putem IKT-a, a naša nam je predavačica dala dodatne alate koji nam mogu pomoći u daljnjemu radu. Naravno, veliki naglasak stavljen je na sigurno korištenje tehnologije i poštivanje autorskih prava. Svaki dan istraživali smo po nekoliko aplikacija, način korištenja te smo na kraju svakoga predavanja dobili zadatke kako bismo primijenili naučeno.

U sklopu edukacije dio se predavanja i istraživanja, osim u učionici, odvijao i na Sveučilištu Barcelone i u Nacionalnom muzeju umjetnosti Katalonije, gdje smo također istraživali koristeći video i fotografiju za rješavanje zadataka. Sve naše radove dijelili smo putem Milannote aplikacije, kojom smo naučili načine komunikacije i zajedničkoga rada na projektnim zadatcima.

Posljednji dan tečaja obilježio je grupni kreativni rad s Lego kockama i fotografijom. Tu smo na kreativan način trebali izraditi videokolaž kao presjek naučenog tijekom naših radionica. Svaka skupina prezentirala je svoj rad i na kraju napravila podcast na zadanu temu. Naravno, završetak tečaja obilježili smo podjelom certifikata i zajedničkim fotografiranjem.

U sklopu tečaja dobili smo vaučere za kulturne znamenitosti pa sam na taj način dobila mogućnost obići najznačajnije i najpoznatije građevine (Cassa Vinces, Cassa Batllo, La Padrera – Cassa Mila, La Sagrada Familia), obići poznate ulice i središta Barcelone, upijati kulturu i uživati u prekrasnoj arhitekturi.

Bio je to jedan prekrasan tjedan u kojemu sam učila, istraživala, stekla nova poznanstva, upijala novu kulturu i dobila priliku postati bogatija za još jedno divno iskustvo putovanja.

Darija Kivač, prof.

Komentari