U sklopu projekta Erasmus mobilnosti za usavršavanje i edukaciju nastavnika od 20. do 27. kolovoza boravila sam u rodnom gradu njemačkog književnika Heinricha Heinea te glavnom gradu najgušće naseljene njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.
Usavršavanje za profesore njemačkoga jezika pod nazivom „Deutschland virtuell erleben, Deutschland virtuell entdecken: Ideen für kulturelles Lernen“ organizirao je Institut za internacionalnu komunikaciju (Institut für internationale Kommunikation Düsseldorf), obrazovna institucija za edukaciju odraslih koja je osnovana 1989.g. u suradnji sa Sveučilištem Heinricha Heinea u Düsseldorfu.

Tijekom 30 sati edukacije obrađivali smo sadržaje koji su neizostavan dio suvremenih metoda poučavanja stranog jezika, a mogu se primjenjivati u virtualnoj nastavi te u redovnoj nastavi uživo u školi. Neke od tema bile su virtualno suradničko učenje, 3D radionica, virtualni obilazak Njemačke, Escape Rooms, video projekti u nastavi, izrada zadataka i radnih listića, kulturni transfer te poticanje razumijevanja strane kulture te društvenih zbivanja.

Osim samog sadržaja edukacije od velikog je značenja bila  razmjena iskustava i ideja s kolegama iz drugih zemalja. Bilo je jako zanimljivo razgovarati o tome kako su se oni i njihovi učenici u u Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Indiji nosili s izazovima online nastave.

Slobodno vrijeme nastojala sam maksimalno iskoristiti kako bih što bolje upoznala ovu po broju stanovnika i ekonomskoj snazi najveću saveznu zemlju u Njemačkoj. Posjetila sam gradove Rurske oblasti, Essen i Dortmund, te grad Köln u kojem me posebno oduševila veličanstvena Kölnska katedrala, poznati spomenik njemačkog kršćanstva gotičke arhitekture. 1996. god. katedrala je upisana na UNESCO popis svjetske kulturne baštine, a danas je najposjećenija turistička atrakcija u Njemačkoj koju godišnje posjeti oko 6 milijuna ljudi.
Stipendije Erasmus mobilnosti pružaju nastavnicima svih usmjerenja jedinstvenu mogućnost stručnog usavršavanja te neposredan uvid u kulturu i društvena zbivanja drugih zemalja Europske Unije što svakako ima pozitivan učinak na njihovu metodičku i pedagošku kompetenciju.

Marija Smoljo-Krapinec, prof.

Komentari