I ove je godine Institut Ruđer Bošković otvorio svoja vrata za Otvorene dane IRB-a koji su održani 10. lipnja 2022. godine na površini oko Instituta u Zagrebu. Ove godine, nažalost, još nije moguće ulaziti u prostore Instituta zbog COVIDA-19.

U sklopu Otvorenih dana, Institut Ruđer Bošković svoja je vrata otvorio za širu javnost te brojnim zainteresiranima predstavio svoj rad i dodatno popularizirao znanost. Ova se manifestacija tradicionalno održava svake druge godine od 2004. te ju je do sada posjetilo više od 40.000 posjetitelja. Ove se godine održava u hibridnom obliku – djelomično uživo u samom Institutu te djelomično online.

Učenici naše gimnazije su uspjeli prisustvovati na Otvorenim danima i to uživo, organizirajući terensku nastavu pod vodstvom profesorice Kristine Bukvić. Miješana grupa učenika 1., 2., i 3. razreda naše škole imala je priliku vidjeti zanimljive i interaktivne pokuse i prezentacije iz područja fizike, kemije i biologije.  „Šarena kemija“,  „Kiseline i baze“, „Dioba stanice i mikroskopiranje“, „Naš nevjerojatni supermozak!“, „More i okoliš“, „Obilazak postrojenja akceleratora čestica“, samo su neki od pokusa kojima su prisustvovali i naši učenici. Pokusi su bili namijenjeni za sve uzraste, a pogotovo za osnovnoškolce i srednjoškolce s ciljem da im se „nadoknadi“ izgubljeno u doba pandemije.

Dojmovi učenika su pozitivni, a također se nadamo da ćemo i narednih godina imati priliku posjetiti ovaj, ali i mnoge druge znanstvene evente i događanja.

Martin Barberic, 3.d

Komentari