U subotu, 14. svibnja učenici Simon Sović (1. c),  Lucija Peroš Milosević (1. b), Šimun Jalšić (1.b) i Ema Rak (1. c) uz pratnju profesorice Mišele Lokotar uputili su se u Zagreb na državnu razinu Smotre iz građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt građanin. Na smotri su učenici osnovnih i srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske predstavljali projekte koje su radili sa svojim mentorima tijekom školske godine. Projekt obuhvaća istraživanje i rješavanje problema s kojim su se učenici susreli u svojoj školi ili u mjestu stanovanja.

Naši su učenici predstavili vanjsku učionicu Frančionicu, odnosno cijeli postupak izgradnje učionice od ideje, odabira imena, plana rada do konačne realizacije.

Naime, riječ je o projektu 1. b i 1. c razreda koji su vodile profesorice Mišela Lokotar i Kristina Bukvić. Učenici su na početku školske godine, kao prvi razredi na satu razrednog odjela, razgovarali o tome što im se u školi sviđa, odnosno što im se ne sviđa. Došli su do zaključka kako su u školi zatvoreni i do 8 sati svaki dan te da im nedostaje boravak na svježem zraku.  Stoga, napravili su anketu koju su proveli u ostalim prvim razredima i tako provjerili uočavaju li isti problem i ostali učenici. Naravno, to je bila još veća motivacija u rješavanju problema te su učenici u grupama predlagali ideje rješavanja problema.

Bilo je tu raznih ideja od šatora, stolova, paviljona, voćnjaka, vrtova, nadstrešnica do sjenica, a kao najbolje rješenje problema bila je izgradnja vanjske učionice. Uz pomoć profesorica učenici su postupno dolazili do končanog rješenja.

Učenici su svoj rad predstavili i na županijskoj smotri na kojoj su dobili pozitivne komentare te poziv na državnu smotru. Na državnoj razini smotre učenici su ponovno pohvaljeni za svoj rad i nagrađeni pozitivnim komentarima.

Učenici, kao i mentorice, zadovoljni su onime što su postigli.

Komentari