Članovi Geografske grupe 13. svibnja 2022. rano ujutro uputili su se na terensku nastavu iz geografije  i povijesti na Goli Otok i u Senj autobusom pod vodstvom profesora Zvonimira Treščeca i profesorica Maje Maček Treščec i Ana-Marije Martan. Također, značajno je napomenuti da je ovo prva terenska nastava koja je održana nakon duge dvije i pol godine u kojoj je sudjelovalo 60-ak učenika svih generacija.

Tijekom vožnje prema Senju tj. prema podvelebitskom mjestu Sveti Juraj slušale su se pjesme, pričali vicevi, ali i podatci o cestama i autocestama kojima smo prolazili, geografske i povijesne činjenice o Golom Otoku i gradu Senju koje su pripremili učenici. Naravno, i ostali su učenici imali zaduženja poput foto-lova na promet, ljude, kulturnu baštinu, vrijeme, floru i faunu i reljef koji su uočili tijekom puta, dok su pak neki kreativci zaduženi za izradu likovnih radova, reljefnog profila i fotografiranje svih lokacija. Oko 11 sati stigli smo u Jurjevo otkuda smo se brodom „Branimir˝ uputili na Goli otok. Ugodna vožnja brodom trajala je jedan i pol sat. Na samom Golom Otoku s kojim nas je upoznala turistička vodičica vidjeli smo zgrade (Kuglana, Hotel, Uprava) koje su služile u raznorazne svrhe kada je postojao zloglasni golootočki logor bivše države. Nakon što smo razgledali Goli otok, neki su odlučili još malo prošetati otokom, popiti kavu, a neki su se čak i osvježili u moru. Zatim smo krenuli nazad u Jurjevo brodom i nastavili dalje autobusom do Senja. U Senju smo posjetili tvrđavu Nehaj, simbol grada Senja te smo tamo vidjeli zbirke o senjskim uskocima, Senjskoj primorskoj kapetaniji, zbirku oružja i vojne opreme, gradske i plemićke grbove Senja. Zatim smo u Senju imali slobodno vrijeme pa smo malo predahnuli.

Oko 19 sati krenuli smo prema našoj Koprivnici. Tijekom povratka nam je grupaš, sad već i maturant koji je puno pridonio ovoj grupi, Ivan Slobođanac održao kratki govor kojim nam je ukazao na pravu vrijednost ove male zajednice, u kojoj se i on sam, a i svatko drugi, može osjećati potpuno prihvaćenim, proširiti svoje vidike, učiti, raditi, a na koncu svega i putovati. Osobno, ova terenska nastava bila mi je zanimljivo iskustvo na kojemu sam naučila neke nove stvari i činjenice. S obzirom na to da smo u protekle dvije godine izgubili mnoge mogućnosti za stjecanje sličnih iskustava, mislim da ćemo ih odsad još više cijeniti. Doma smo, već vidno umorni, stigli oko 11 sati i time završili zanimljiv dan.

Dunja Bodin, 3.e

Komentari