Galicija, pokrajina u sjeverozapadnoj Španjolskoj, savršeno je mjesto za opuštanje, no i od kulturne je i od povijesne važnosti za cijelu državu. Predivna priroda u kombinaciji s jedinstvenom arhitekturom čini ovu pokrajinu vrlo privlačnom mnogim turistima.
Upravo tamo smo se uputili u sklopu ERASMUS+ projekta UMBRELLA. Učenici Tea Kovačić, Lorena Galović, Barbara Džendžo, Lovro Priselec i ja, Dora Pavlović, u pratnji profesorica Maje Maček Treščec i Ana-Marije Martan u subotu poslijepodne krenuli smo u maleno selo Meira gdje su nas čekali naši domaćini.

Nedjelja
Nakon dugog leta iz Budimpešte u Porto na aerodromu nas je čekao kombi koji nas je odvezao u Meiru, gdje su nas dočekale naše domaćinske obitelji. Došli smo u ranim jutarnjim satima. Budući da smo došli dan ranije, iskoristili smo ovaj dan kako bismo se upoznali s domaćinima te razgledali Meiru.

Ponedjeljak
Prvi dan nakon dolaska učenika i profesora iz Rumunjske, Litve, Portugala i Gran Canarije uputili smo se u školu gdje je svaka od škola pokazala svoju meteorološku prognozu i usput izvela neki igrokaz. Zatim smo otišli u dvorište škole gdje nas je na stolovima čekala razna hrana koju su donijeli učenici iz svojih država. Naš „Kviki Gric“ bio je među najpopularnijim grickalicama na stolu.
Nakon kratkog jela u dvorani škole dočekale su nas aktivnosti za „probijanje leda“. Iako se nismo poznavali od prije, ubrzo smo se svi povezali zahvaljujući izvrsno osmišljenim igrama. Zatim je slijedio ručak i mali odmor te smo nakon toga krenuli u šetnju do izvora rijeke Miño. Unatoč jakom vjetru dolazak do izvora isplatio se zbog sjajnog pogleda na cijelu Meiru. Na povratku u selo čekao nas je turistički vodič koji nas je odveo u crkvu te u razgledavanje Meire.
Nakon večere učenici iz Meire odveli su nas na sat zumbe, popularnog plesa, gdje smo se dobro namučili da ostanemo u ritmu.
Puni doživljaja i vrlo umorni krenuli smo prema svojim kućama kako bismo se odmorili.

Utorak
Vrlo rano ujutro uputili smo se u „Castro de Vilandonga“, ostatak antičkog keltskog naselja gdje smo imali priliku posjetiti muzej i arheološko nalazište.
Nakon posjeta muzeju krenuli smo u Lugo, glavni grad istoimene provincije. Već smo po ulasku u grad bili zadivljeni prekrasnom arhitekturom grada. Prvo što smo posjetili rimske su zidine koje okružuju centar grada i po kojima smo prošetali kako bismo vidjeli grad od gore.
Po završetku ručka dočekao nas je turistički vodič koji nas je odveo na manje poznate lokacije Luga i objasnio nam njihovu važnost te smo čak vidjeli i „street art“ grupe umjetnika iz Luga. Malo slobodnog vremena koje smo imali odlučili smo iskoristiti da još malo razgledamo prekrasni Lugo i kupimo par suvenira.
U kasnim večernjim satima vratili smo se kući.

Srijeda
U srijedu smo se uputili u kanjon rijeke Sil, pritoke rijeke Miño, gdje smo se dva sata vozili brodom, razgovarali, slikali i razgledavali prirodu.
Nakon ručka posjetili smo lončarsku radionicu gdje smo imali priliku vidjeti kako su se u Galiciji u prošlosti radili predmeti od keramike i za što su sve služili.

Četvrtak
Četvrtak je bio dan kojem smo se svi najviše radovali. Rano ujutro busom smo krenuli u grad Santiago de Compostela, koji je glavni grad Galicije. Po dolasku u Santiago bili smo podijeljeni u grupe te smo dobili omotnice sa deset lokacija u Santiagu. Cilj ovog svojevrsnog „escape rooma“ bio je fotografirati se ispred svakog lokaliteta navedenog u omotnici i naravno, tako pobijediti. Budući da skoro nitko nije poznavao Santiago, ova nam je igra bila isto toliko zahtjevna koliko i zabavna i tako smo se još više zbližili s ostalim učenicima.
Poslijepodne smo posjetili Katedralu sv. Jakova, najprepoznatljiviju znamenitost Galicije. Katedrala je sagrađena na grobu apostola Jakova te predstavlja odredište na „Camino de Santiago“ odnosno na Putu sv. Jakova, važnom hodočasničkom putu još od srednjega vijeka. Zanimljivost je da je Santiago treće najposjećenije hodočasničko mjesto, odmah iza Jeruzalema i Rima. Katedrala nas je zadivila svojom prekrasnom arhitekturom i interijerom.
Nakon posjeta Katedrali, posjetili smo i Parlament Galicije gdje nas je sjajna vodičica upoznala s povijesti Parlamenta i s njegovom današnjom funkcijom.

Petak
Petak, zadnji dan mobilnosti, najteže nam je pao jer smo se morali oprostiti od svih novih prijatelja. Dan smo započeli prezentiranjem prognoze vremena za našu državu tijekom godine za takozvanim „okruglim stolovima“, nakon čega je svaka od škola posadila po jedno drvo kestena.
U „Kući kulture“ učenici Meire oduševili su nas svojim pjevanjem i plesanjem te su nam uručili poklone kako bismo se uvijek sjećali Meire.
Oko podneva krenuli smo busom na obalu Atlantskog oceana. Iako je puhao jak vjetar, sjajno smo se zabavili i fotografirali predivan pogled koji se pružao na ocean.
Sljedeće smo obišli gradić Foz na obali, gdje smo prošetali šetnicom tik uz ocean te popili kavu i probali churrose, tradicionalni galicijski snack.
Nakon povratka u Meiru pripremili smo se za oproštajnu večeru s učenicima i profesorima. Jeli smo, pjevali i plesali do kasno u noć kad smo ipak trebali ići kući kako bismo se spakirali za odlazak.

Subota
Iako nismo htjeli otići, našem je putovanju došao kraj. U subotu ujutro u Meiri nas je čekao kombi kako bi nas odvezao na aerodrom u Porto, no prije toga trebali smo se oprostiti sa svojim domaćinima i svim prijateljima koje smo stekli tijekom tjedna. Svi smo se izgrlili, a neki su čak ispustili i pokoju suzu.
Poslije konačnog oproštaja, sjeli smo u kombi i otišli za Porto, gdje smo u kasno poslijepodne sjeli u avion za Budimpeštu i u nedjelju u kasnim noćnim satima vratili smo se kući u Koprivnicu.

Svi ljudi koje smo upoznali i stvari koje smo iskusili ostat će nam zauvijek u sjećanju, a nadamo se kako ćemo još jednom u životu posjetiti predivnu Galiciju.

Dora Pavlović 3.c

Komentari