U okviru aktivnosti Erasmus+ projekta CEMLO (Connect – enjoy mountains & learning outdoors) Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica bila je domaćin mobilnosti na koju su stigle škole iz Litve (malog gradića blizu Vilniusa) i Italije (Lipari – vulkanski otoci nedaleko Sicilije). Članovi projekta su i škole iz Slovenije i Turske, koje zbog COVID okolnosti nisu mogle prisustvovati na ovoj mobilnosti. Mobilnost se odvijala u terminu 25. – 29.10.2021.

Glavna tema mobilnosti bile su legende koje smo pripremili kao izložbu u školi te u digitalnome formatu. Možete ih pregledati na poveznici:  https://read.bookcreator.com/-L2aSbb_DoiiuRdlvrUbz94uKUQi0Ac1GppPK0_mrJo/nHb7Rb9ISDeXHO01SjRuhw

Kako su aktivnosti projekta tematski vezane uz gorsko-planinska područja te učenje u prirodi, CEMLO tim naše škole osmislio je radionice i aktivnosti na području Bilogore, Kalnika i najsjajnijeg prirodnog bisera Republike Hrvatske, Plitvičkih jezera. U pripremi i provedbi aktivnosti sudjelovalo je tridesetak učenika i nastavnika naše škole, koji su boraveći u prirodi interdisciplinarnim pristupom upoznali goste s našim gorsko-planinskim područjem.

Prvi dan gostima je predstavljena naša škola i grad, a i sami su se gosti nama predstavili i pokazali otkud su došli, kakva im je škola, mjesto u kojemu žive i prezentirali svoje lokalne legende i specifičnosti. Strani su učenici tada ušli u nekoliko naših razreda na nastavu pa je došlo do žive interakcije i razmjene iskustava. Nakon odmora odradili smo pješačku turu do poznatoga koprivničkog izletišta PRC, koji se smjestio na obroncima Bilogore. Osim što su demonstrirane mogućnosti mjerenja tjelesnih aktivnosti aplikacijom RELIVE, učenici su na primjeru Podravske kleti mogli naučiti kako se tradicionalno gradilo od materijala koji su bili dostupni (hrastovina, blato/glina, raž, slama, …) te koje su suvremene mogućnosti u korištenju istih materijala i tehnika gradnje.

Prvi dan učenici su zaključili natjecanjem u tradicionalnoj igri bacanja potkove.

Idući dan istraživali smo područje Kalnika. Prezentirana je geološka prošlost Kalnika, ponovile su se vrste stijena, a učenici iz Litve i Italije donijeli su i prezentirali specifične stijene iz svog kraja, npr. jantar, vulkansko staklo i dr.

Nakon vježbi orijentacije i osvajanja Kalnika te proučavanja lokalnih legendi, učenici su upoznali proizvodnju kalničkog sira kao jedan od načina kako stanovništvo Kalnika pokušava uspješno stvarati svoje proizvode u okviru održivoga razvoja.

Na kraju dana priča o Panonskome moru i Tatarima završila je sa starim Rimljanima u Ludbregu, gdje je zanimljivo bilo računati zašto je baš u tom gradiću „centar svijeta“ i vidjeti što se na ovome prostoru gradilo u rimskom razdoblju u nalazištu Iovia. Posjetili smo i radovima i projektima bogati odjel Restauratorskog zavoda.

Treći dan proveli smo na Bilogori. Kod glavnoga okupljališta koprivničkih planinara Aninog vrha prepoznali smo glavne vrste bilogorskih šuma te pronašli sličnosti njihova nazivlja na jezicima zemalja iz kojih su nam stigli gosti. Vježbali smo i vezati čvorove te pratili planinarske markacije na pješačkoj ruti do izletišta Sunny village u Jagnjedovcu. Obitelj Hećimović predstavila nam je svoju zbirku kojom nas je upoznala s tradicionalnim životom u prigorskome selu. Učenici su se dodatno zbližili igrajući timske tradicionalne igre.

Tijekom poslijepodneva, boraveći na vrhu brežuljka, inspirirani prekrasnim pogledom, učenici su imali priliku slikati na štafelajima, a kao rezultat nastale su impresivne slike pejzaža. Galeriju možete vidjeti na poveznici: https://www.emaze.com/@AOQTFFOCF/cemlo-art

Budući da je bilo vedro nebo, uz asistenciju astronoma naše škole te Astronomskog društva Koprivnica, uspjeli smo lijepo vidjeti Saturn i Jupiter, većina nas po prvi put u životu. Vrhunski provod na Bilogori time je završio!

Idućeg dana rano ujutro krećemo u možda najljepši dio naše zemlje, Nacionalni park Plitvička jezera. Teme su nam zaštićena područja, igre vapnenaca i dolomita te jedinstvene sedrene barijere.

Oduševljeni boravkom u Lijepoj Našoj, posljednjeg dana boravka sudionici sumiraju dojmove. Došlo je vrijeme za analizu mobilnosti, podjelu certifikata i oproštajni ručak. Pala je vesela sicilijanska pjesma i pokoja suza. Veselimo se novim druženjima na proljeće i ljeto! Čekaju nas avanture u Litvi, Turskoj i Sloveniji.

Cijelu galeriju možete pogledati na poveznici:

https://read.bookcreator.com/Rm9RUby24AR8JwzXXS5njcBRyND3/CBByC_i1SMiBMHQnwwtjBA

Školski koordinator projekta CEMLO:

Zoran Pintarić, prof. geografije i povijesti

zoran.pintaric@skole.hr

099/6917598

Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica

 

Više o projektu na poveznicama:

https://gimnazija-fgalovic.hr/2019/07/16/novi-medunarodni-projekt-europa-financira-i-cemlo/

https://cemloeu.weebly.com/

Komentari