U našoj Gimnaziji provodi se nekoliko europskih projekata, a među njima je i Erasmus+ projekt CEMLO (Connect – enjoy mountains & learning outdoors). Kao što je vidljivo iz naziva, provodni motiv projekta su planine, odnosno prostori gorja i planina, tj. očuvanog okoliša u širem smislu unutar kojeg se provode aktivnosti i terenska istraživanja s namjerom razvijanja svijesti o potrebi održivog razvoja u lokalnom području. Koristeći se prirodnim i društveno-kulturološkim resursima zemalja partnera (Italija, Litva, Slovenija, Turska, Hrvatska), učeći i rekreirajući se istodobno, učenici na otvorenom, u prirodi, istražuju materijalnu i nematerijalnu baštinu uključenih zemalja. Nakon što se zbog pandemijskih uvjeta dugo vremena nije u sklopu projekta moglo putovati, konačno se otvorila mogućnost da se krene na prvu mobilnost, nositelj koje je bila jedna mala škola (IIS Isa Conti Eller Vainicher) na Liparskim otocima u Italiji, od 26. rujna do 2. listopada ove godine. U međuvremenu su nam neki učenici uključeni u projekt i predviđeni za putovanje otišli na studij, drugi se nisu uspjeli cijepiti, što je bio jedan od zadanih uvjeta zemlje u koju se putuje, tako da smo na kraju otputovale u sastavu od četiri ženska člana – dvije učenice, maturantice Marija Gerić i Nika Novosel, i dvije profesorice, Jasna Kraljić- Cmrk i Lidija Novosel.
Putovanje na tako daleku destinaciju bilo je dosta iscrpljujuće i dugotrajno: školskim kombijem do Beča, avionom do grada Catanije na Siciliji gdje se prespavalo jednu noć, pa autobusom do luke Millazzo, i konačno trajektom do najvećeg od sedam naseljenih Liparskih otoka, same Lipare. Otočje, uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine 2000. godine, oduševilo nas je zapanjujućom prirodom. Radi se o vulkanskim otocima u Tirenskome moru. Jedan od njih, Stromboli, nazvan i „svjetionikom Mediterana“, i danas ima aktivan krater, u što smo se mogli uvjeriti promatrajući ga navečer s broda kako svakih petnaestak minuta izbacuje male svjetleće erupcije. Također, popeli smo se na vrh kratera Vulcana visokog oko 500 metara, još jednog liparskog otoka, što je bio neponovljiv doživljaj.

Posjetili smo i još jedan otok, Panareu, a na Liparima proučili ostatke nekih od termalnih izvora, posjetili lokalnu vinariju, siranu i tvornicu kapara, upoznavši se tako s nekim od temeljnih djelatnosti otoka, i neprekidno uživali u fantastičnim vidicima i arhitekturi ovoga područja. Bilo je vremena i za kupanje u toplome moru, za šetnje po tamnom vulkanskom pijesku uz obalu i skupljanje neobičnih kamenčića, od čega su najimpresivniji oni nastali od lave ili od vulkanskog stakla.

Usto smo naučili puno i o životopisnim ljudima, običajima, osobitom mediteranskom, sicilijanskom temperamentu, gastronomskim specifičnostima. Upoznali smo se, družili i razmijenili iskustva s našim ostalim zemljama partnerima, Slovencima i Litvancima (Turci na ovoj mobilnosti nisu uspjeli prisustvovati).

Dakako, u sklopu naših predviđenih aktivnosti učenice su dojmljivo predstavile našu državu, grad i školu.

Sudjelovale su na aktivnostima međusobnog upoznavanja i prenošenja iskustava, istraživale mjesto i lokalne posebnosti (treasure hunting) i rješavale kviz kojim su pokazale koliko su toga usvojile i naučile na ovoj mobilnosti.

Na našemu putovanju prošli smo i kroz Cataniju, grad pod Etnom, koji također nismo propustile istražiti. Oduševio nas je središnji trg, Piazza del Duomo, na kojemu se nalazi katedrala svete Agate. Simbol grada je mali slonić Liotro napravljen od crne lave, koji je ujedno dio središnje fontane na trgu.

Sve u svemu, projekt i ova mobilnost omogućila nam je stjecanje jednog nezaboravnog iskustva, boravka na, kako se još nazivaju, mističnim Eolskim otocima, upoznavanje jedne osobite kulture i načina života ljudi na ovim prostorima, multikulturalno druženje i razmjenu iskustava s našim prijateljima iz partnerskih škola koje željno krajem ovog mjeseca očekujemo u našoj školi na našemu domaćinstvu u sklopu CEMLO projekta.

Dojmovi naših učenica:

„ Za mene je ovo putovanje značilo upoznavanje nove kulture, novog jezika te potpuno različitih ljudi. Zanimljivo je bilo u roku jednog dana prebaciti se na potpuno drugačiji način života, makar nas dijeli samo Jadransko more. Život na Siciliji i Liparskim otocima dinamičniji je i spontaniji od našeg mirnog i ozbiljnijeg života u Koprivnici. Imaju predivnu i čistu prirodu, i, kako se često i ističe, odličnu hranu. Međutim, koliko god su i Liparski otoci i Sicilija predivni, shvatila sam da je Hrvatska ljepša, a našu domaću hranu ne može zamijeniti ni jedna svjetski poznata kuhinja, pa čak ni talijanska.

Marija Gerić, 4.a

„ Ovo putovanje za mene je predstavljalo jedno od najbogatijih iskustava u mojemu životu i jako mi je drago što sam imala priliku sudjelovati u projektu. Naučila sam puno toga i vidjela nova nevjerojatna i zanimljiva mjesta. Putovanje mi je također pružilo mogućnost da sklopim nova prijateljstva i upoznam svoje vršnjake iz različitih zemalja. Posebno ću pamtiti trenutak kada sam se uspjela popeti na vrh Vulcana i svoju prvu vožnju avionom. Bilo je trenutaka u kojima sam mislila da neću izdržati sve ovo, ali na kraju sam skupila snagu i drago mi je što nisam odustala. Ovo putovanje tome me naučilo i sada znam da se uvijek može doći do svoga cilja“.

Nika Novosel, 4. g

 

pripremila: Lidija Novosel, prof. savjetnica

Komentari