Županijsko stručno vijeće nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije napokon se odvijalo „uživo“ 24. lipnja 2021., što je za nemirne kineziologe uvijek željne pokreta, bilo izuzetno važno.

Započelo je okupljanjem u Gimnaziji „Fran Galović“ u Koprivnici. Pri ulazu u Gimnaziju svi sudionici bili su upoznati s primjenom epidemioloških mjera, nosili su zaštitne maske, dolazak zabilježili su u evidencijsku listu na Info pultu te su na istom mjestu izmjerili tjelesnu temperaturu.

Glavna tema stručnog skupa bila je „Primjena pješačkih tura u nastavi TZK“ kroz međupredmetnu povezanost. Svi sudionici ispunili su GDPR privolu, izjavu o zdravstvenom stanju te privolu za sudjelovanje u ovakvom obliku stručnog skupa.

Skup je započeo predavanjem profesorice engleskoga jezika Martine Grgac. Profesorica je sudionicima objasnila primjenu engleskoga jezika u projektnoj nastavi s međupredmetnom povezanošću i s primjenom u Erasmus + projektima i projektima prekogranične suradnje.

Nakon toga predavanja, ravnatelj škole mr. sc. Vjekoslav Robotić upoznao je sudionike s kratkom povijesti i sadašnjosti škole te uspjehom učenika i projektima koji se provode kako bi motivirao kolegice i kolege da i u svojim sredinama započnu s istima.

Profesor Ranko Gojković, voditelj dvorane, prisutnima je pokazao sve vanjske i unutarnje terene, spremišta, svlačionice i kabinete koje koristimo za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u Gimnaziji. Upoznao je prisutne s konkretnim projektima koje smo radili u nastavi i prednostima istih u smislu bolje opremljenosti škole te mogućnosti mobilnosti i dodatnog stručnog usavršavanja za učenike i  nastavnike.

Nakon kraće pauze za osvježenje i presvlačenje te pripremu za samu pješačku rutu, krenulo se na mjesto polaska.

Prije dolaska na stručni skup, svi sudionici dobili su detaljne upute o potrebnoj opremi za pješačke ture: cipele/tenisice za pješačenje, udobna i prozračna sportska odjeća (po mogućnosti brzosušeća), ruksak, voda (količina prema potrebi), hrana (prema potrebi), kapa sa šiltom, sprej protiv komaraca i krpelja, krema za sunčanje, štapovi za hodanje prema potrebi, sunčane naočale. Zbog visokih temperatura, cijela pješačka tura planirana je kroz šumu u hladu. Tura je bila dugačka 14 km. Dolaskom na sam vrh, svakog sudionika dočekala je okrjepa ( 1 l hladne vode i sendviči i salata).

Dolaskom na mjesto polaska, parkiralište društvenog doma u Draganovcu, kratko predavanje o vođenju pješačkih tura održala je profesorica Marina Tomac-Rojčević (licencirani vodič pješačkih tura). Nakon toga, sudionicima je profesor informatike i fizike Danijel Kolarić održao kratko predavanje o primjeni GPS aplikacija u pješačkim rutama. Ova pješačka ruta pratila se aplikacijom „Relive“. Tijekom rute, profesor biologije Miroslav Samardžić, prisutne je upoznao s florom i faunom Bilogore te naglasio važnost međupredmetne povezanosti u projektnoj i terenskoj nastavi. Također, sudionike je upoznao s mobilnim aplikacijama za prepoznavanje biljaka. Na Stankovom vrhu, profesor geografije Zoran Pintarić i profesorica matematike Marina Njerš održali su predavanje o primjeni karata i kompasa te izračunu prijeđenih udaljenosti u pješačkim turama u projektnoj i terenskoj nastavi. Nakon edukacije, nastavljen je spust na početnu točku. Naposljetku, sudionici su evaluirali stručni skup u aplikaciji Microsoft Forms.

Link za Relive aplikaciju: https://photos.google.com/photo/AF1QipPg8XiPis1ZZZ4jNg9c8kQPAjc5ASE9uRe

Članak je pripremila voditeljica Županijskog stručnog vijeća tjelesne i zdravstvene kulture:

Marina Tomac-Rojčević, prof. izvrstan savjetnik

Komentari