U subotu, 26. lipnja 2021. i u nedjelju, 27. lipnja 2021., održana su, nakon stanke od skoro godinu dana, dva značajna plesna natjecanja u našoj  Koprivnici.

Domaći plesači iz Športskog plesnog kluba „Ritam“ Koprivnica s veseljem su dočekali svoje prijatelje iz cijele Hrvatske. Strogo se pridržavajući svih epidemioloških mjera, napokon su dobili zeleno svjetlo za plesna natjecanja.

Iz naše škole na državnom natjecanju iz latinoameričkih plesova i bodovnom turniru u kombinaciji svih deset plesova natjecalo se troje plesača. Mentori za natjecanje bili su im treneri Tomislav Banović i Robert Schubert te kondicijska trenerica, naša profesorica Marina Tomac-Rojčević.

Na državnom natjecanju u latinoameričkim plesovima, plesni par Lara Vuković (1. f) i Fran Jakopanec (2. f) zauzeli su,  u vrlo jakoj konkurenciji, peto mjesto u kategoriji starije mladeži i u kategoriji U-21.

Također, na istom natjecanju, učenica Iva Horvat (1. f) u kategoriji U-21 u pojedinačnoj konkurenciji, zauzela je peto mjesto, dok je u kategoriji starije mladeži bila osma.

Drugog dana natjecanja na bodovnom turniru u latinoameričkim plesovima,  plesni par Lara Vuković i Fran Jakopanec okitio se brončanim medaljama. Par je postigao vrlo visoko treće mjesto u kategoriji starije mladeži.

Važno je napomenuti da naši učenici plesači sudjeluju i u tri projekta.

U sklopu državnog projekta „Pjevaj, sviraj, pleši“ obradom skladbe „Ob-La-Di Ob-La-Da grupe The Beatles, plasirali su se na državnu smotru iz glazbene umjetnosti. Koordinator tog projekta je profesorica Darija Kivač. Mentorica je učenicima profesorica Marina Tomac-Rojčević.

Međunarodnim projektom Erasmus +, imena Fit4Thought, kojim koordinira profesorica Martina Grgac, a u projektnom timu su i profesorice Marina Njerš, Katarina Pecek Britvić, Jasmina Šandor, Mišela Lokotar, Željka Perošić i Marina Tomac Rojčević,  želi se osvijestiti povezanost učenja, mentalnog i fizičkog zdravlja učenika i nastavnika, Također, cilj je promicanje višejezičnost i suradnje s školama-partnerima iz Europske unije. Jedan je od bitnih ciljeva i korištenje interneta te digitalnih alata u svrhu formalnog i neformalnog učenja. Projekt je usmjeren i na metode rada s djecom s poteškoćama u učenju (disleksija, diskalkulija, disgrafija) te dijagnozom depresije i smanjenog samopoštovanja.

Nastavom Tjelesne i zdravstvene kulture prezentira se sportski ples, a rade se i skupne koreografije. Prva u kojoj su učenici sudjelovali je koreografija na plesni izazov „Jerusalema“. Naglasak u projektu stavljen je na zdravlje i prehranu te utjecaj škole na učenike i nastavnike.

Osim u plesu, učenik Fran Jakopanec aktivan je i na drugim poljima. Tako, kao verificirani spasilac junior, sudjeluje  u projektu prekogranične suradnje „EcoOperation“,  u kojem su osnovne teme projekta tlo i kampiranje, voda i akvamobilnost te zrak i ciklomobilnost. Promovirat će i istražiti prirodne resurse pograničnog područja Koprivničko-križevačke županije te stvoriti personalne i materijalne kapacitete za razvoj škole u prirodi.

Članak je pripremila:

Marina Tomac-Rojčević, prof. izvrstan savjetnik

Komentari