Potraga za zmijincom (Calla palustris)

U sklopu Erasmus projekta Umbrella, projektne aktivnosti klimatski migranti, učenici 2. d razreda Mia Sremec, Dinko Majerus, Dorian Tarle, Ivan Sinjeri i Martin Barberic u pratnji profesora Miroslava Samardžića, 30. rujna 2020. godine  posjetili su Sungerski lug.

Sungerski lug je šuma na prostoru Gorskog kotara pokraj sela Sunger u općini Mrkopalj. Nalazi se u planinskoj kotlini na otprilike 800 metara nadmorske visine. S obronaka okolnih planina velika količina oborina slijeva se u lug te je tlo veći dio godine natopljeno vodom, a na mjestima javljaju se i poplavljeni cretovi. Dominantne drvenaste vrste u šumi su jela i smreka. Stabla su rijetko raspoređena te velika količina svjetlosti dopire do tla zbog čega je tlo prekriveno debelim jastucima mahovina.

Izlet u šumu bio je susret s drukčijim svijetom koji su učenici, umjesto putem ekrana, imali priliku omirisati, opipati, čuti i vidjeti uživo.

Naravno, šumske životinje ostale su skrivene pa smo njihovu nazočnost dočarali pričama.

Osnovni cilj posjeta Sungerskom lugu bio je pronaći i snimiti biljku zmijinac (Calla palustris) koja je jedan od naših sjevernih relikata, a ova šuma joj je  posljednje utočište na prostoru Hrvatske.

Relikti su ostaci velike populacije organizama koja je u prošlosti nastanjivala neki prostor. Sjeverni relikti bili su široko rasprostranjeni na prostoru Hrvatske tijekom posljednjeg ledenog doba, a danas ih je moguće pronaći samo na malobrojnim planinskim staništima na kojima još uvijek pronalaze povoljne uvjete za opstanak. Takva staništa nazivamo utočištima ili refugijima.

Zmijinac je zeljasta močvarna biljka s polegnutom, zadebljalom i šupljom stabljikom koja služi za spremanje hranjivih tvari i vegetativno razmnožavanje. Listovi su sjajni, kožasti i jajoliki, srcolike osnove. Cvjetovi su sitni i žućkastozeleni, nakupljeni u cvat obavijen velikim bijelim pricvjetnim listom. U Sungerskom lugu zmijinac najčešće cvate tijekom lipnja. Plodovi su crvene bobe od kojih svaka sadrži nekoliko sjemenki. U Hrvatskoj ova je vrsta kritično ugrožena i strogo zaštićena, a može se uzgajati i kao ukrasna biljka.

Zmijinac smo, nakon dosta traženja, uspjeli pronaći u jednom cretu. Ostali smo razočarani stanjem u kojem smo zatekli našu posljednju populaciju zmijinca. Nažalost, nastavi li se zatopljenje, ova populacija uskoro će nestati.

Spoznaje, do kojih smo došli tijekom istraživanja terena u Sungerskom lugu, omogućuju nam bolje shvaćanje utjecaja klimatskih promjena na živi svijet koji nas okružuje.

Tijekom istraživanja šume snimili smo kratak film o Sungerskom lugu i zmijincu, vrsti koja na ovom prostoru postupno gubi bitku s klimatskim promjenama.

Komentari