U 2019. smo se godini silno radovali maturalcu i druženju preko ljeta, izabrali smo destinaciju i sve dogovorili misleći kako će sve biti uredu. Međutim, 2020. godina nam je dosta izmijenila planove, uz sve što se trenutno događa došlo je i do novog virusa – COVIDA-19. To nam je malo zeznulo planove i očekivane destinacije, ali naši roditelji i profesori rade sve u njihovoj mogućnosti da nam ipak priušte i ostvare nekakav maturalac koji se događa jednom u životu. Stoga sam odlučila napraviti anketu što učenici moje generacije trećih razreda misle o toj cijeloj situaciji. Od 159 učenika trećih razreda u anketi je sudjelovalo njih 105. 92 učenika kažu da se ne boje korone, pa im ne predstavlja opreku, a ostalih 13 učenika se boji zaraze virusom.

Rezultati za pitanje “Bojite li se korone?”

Većina sudionika ankete su rekli da će ići na maturalac, 82 da budemo točni, a 23 njih se odlučilo ne ići iz više razloga.

Rezultati za pitanje “Ako imate mogućnost ići na maturalac, hoćete li ići ili ne?”

81 učenik sigurno ide na maturalac jer je on samo jednom u životu. Deset učenika je reklo da ih nije briga za maturalac, troje zato što ih je strah zaraze, a jednog ne puste roditelji. Troje njih ne ide zbog privatnih razloga, a drugo troje jer nisu u dobrom odnosu s ostatkom razreda. Ostali pojedinačni razlozi za odustajanje su lokacija, neizvjesnosti detalja maturalca, trošenje novci na nezanimljiv maturalac, kašnjenje s uplatom zbog drugih obaveza te preklapanje drugih obaveza poput autoškole.

Rezultati za pitanje “Zašto hoćete/nećete?” (vezano kao nastavak na pitanje 2)

I naposljetku, pitalo ih se jesu li zadovoljni s planom putovanja. Većina njih koji idu (43 učenika) zadovoljno je s planom i jedva čekaju ići. 36 njih je svejedno (neki su odgovorili na to pitanje iako ne idu), a dvanaestero učenika nije uopće zadovoljno, ali idu zbog društva.

Rezultati za pitanje “Ako idete, jeste li zadovoljni s planom putovanja?”

Sve u svemu anketa je uglavnom uspješna i drago mi je čuti da velika većina usprkos svim događanjima ove godine ipak idu na maturalac da se zabave. Oni koji ne idu naći će svoju zabavu, sigurna sam.

Sara Maljak, 3. c

Komentari