Banksy je poznati britanski crtač grafita nepoznatog identiteta. Pretpostavlja se da je iz grada pored Bristola te da je rođen 1974., no ništa nije sigurno. Banksy prikazuje svoju umjetnost na javno vidljivim površinama (zidovima, mostovima, ulicama) te njima iskazuje svoje nezadovoljstvo u vezi kapitalizma i rata. Svojim radom započeo je još 90ih godina ostavljajući grafite na vlakovima i zidovima u Bristolu. Iako je većina oduševljena njegovim radovima, postoje i oni koji ga ne podržavaju.

Za Banksya sam saznala tek nedavno, no nije mi dugo trebalo da o njemu istražim više. Gledajući njegova djela te čitajući i proučavajući koje sve poruke zapravo kriju, zaključila sam da ga skroz podupirem i ne smatram djela vandalizmom. Banksy samo iznosi neke činjenice koje se većina boji sama iznijeti. Sviđa mi se i to što unatoč tome što je slavan, ne želi se otkriti, no možda je i razlog tomu činjenica da bi bilo onih koji bi ga napadali kada bi znali tko je on.

Od Banksyjevih djela odlučila sam izdvojiti jedno koje je objavio nedavno, vezano uz aktualnu temu – korona virus. Radi se o slici kupaonice prepune štakora uz natpis
„Moja žena mrzi kada radim od kuće“. Promatrajući sliku rekla bih da je Banksy htio prikazati život u karanteni. Ljude uspoređuje sa štakorima koji lude zatvoreni u kući po cijele dane. Vidi da se rade nered, a jedan od njih broji dane zatvorene u kući. Mislim da je na idealan i vrlo realan način opisao život te da je trenutno u svačijoj glavi zapravo nered i svi se samo pitaju kada će sve ovo skupa završiti te kada ćemo se moći vratiti normalnim životima. Sviđa mi se ideja da ne nacrta sve, već da iskoristi predmete u kupaonici poput istisnutog kaladonta, wc papira kojeg jedan od štakora odmotava trčeći po njemu, ručke na kojima se jedan vješa i slično. Mislim da je ovim djelom htio osvijestiti ljude da smo svi u istoj situaciji i da je svima teško održati smirenost u glavi.

Sve u svemu, rekla bih da je Banksy jedan jedinstven umjetnik koji svojim radovima voli provocirati jedne, a druge potiče na razmišljanje.

Komentari