U subotu, 7. ožujka, u knjižnici naše škole Gimnazije „Fran Galović“, održao se još jedan Filozofski café u organizaciji profesorice Sanje Suton. Tema subotnje rasprave bilo je pitanje kako se društvo odnosi prema depresiji i anksioznosti. U razgovoru su sudjelovali maturanti naše škole koje je ta tema zanimala.

Svi su sudionici bili dobro pripremljeni i svatko je imao pravo izreći svoje mišljenje o današnjem stavu društva, a neki su se odvažili i podijelili svoje iskustvo. Sudjelovanje u ovoj diskusiji bilo je sjajna prilika da naučimo nešto novo, uvažimo tuđa mišljenja i utvrdimo svoja.

Zaključili smo da su duševne bolesti vrlo složene te ih je jako teško prepoznati. Naime, ne vide se izvana, a iznutra su jako jako bolne. Treba li se liječiti lijekovima ili razgovorom s najmilijima nismo mogli odlučiti jer je svaki pojedinac drugačiji, ali oko jednog smo se složili – svakoj osobi trebali bismo pomoći i pronaći vremena za razgovor koji joj može donijeti malo sreće i ohrabrenja. Složili smo se i oko toga da bismo trebali učiniti nešto prije nego depresija dođe na drugo mjesto najzastupljenijih bolesti u svijetu kako predviđaju neka istraživanja.

Neki pridjevi kojima su maturanti sudionici opisali cafe: poučno, opuštajuće, pozitivno, otvoreno, korisno, edukativno, terapeutski…

Ozana Brkić, 4. b

Komentari