Dana 10.03.2020. matematički i biološki tim CEMLO projekta odradili su mjerenja u Posebnom rezervatu šumske vegetacije Dugačko brdo.
Ovo područje proglašeno je rezervatom 1973. godine u površini od oko 11 ha. Ovo područje zaštićeno je zbog optimalnih uvjeta za razvoj bukve.
Sabina Horvat i Marko Antonio Cug s prof. Njerš mjerili su i računali visinu bukvi u šumi. Marko je napravio klinometar kojim se mjeri kut pod kojim se vidi drvo. Jednostavnim matematičkim računom (jednostavnim za gimnazijalce koji znaju trigonometrijske omjere) dobili su da su visine stabala u rasponu od 23 m do 48 m. Naravno, zbog neravnog terena i različitih nadmorskih visina mjerenja očitanja na klinometru mogu imati pogrešku do 5°. Procijenili smo da zbog toga visina stabla vjerojatno ne prelazi 45 m. Viša stabla se nalaze na nižim nadmorskim visinama, a deblja na višim (opsega oko 2.7 m). Ennio David Komljenović, Lovro Ujlaki, Ivana Treščec i Petra Ketiš s prof. Samardžićem računali su udio drvenasth vrsta po dobnim skupinama na površini od 2500m². Na navedenoj površini dominantna vrsta je bukva. Izbrojali smo 22 stabla bukve starija od 100 godina, šest između 40 i 100 godina i 42 stabala mlađih od 40 godina. Hrastova se nalazi tek šest starijih od 100 godina, te dva bagrema i grab mlađi od 40 godina. Osim starijih stabala u šumi ima mnogo mladica ispod 10 godina starosti.
Petra Ketiš

Komentari