Učenici naše škole sudjelovali su u završnom okupljanju sudionika međunarodnog projekta Budi inspiracija.

Okupljanje se dogodilo u Sarajevu, gdje su sudionici dvogodišnjeg projekta analizirali glavne aktivnosti, izmjenili iskustva i naglasili postignuća.

Moglo se vidjeti kako su mladi kroz vježbu i stand up nastup uspjeli naglasiti temu stereotipa koji ih prate u sredinama u kojima žive.

Zanimljiv neformalni  pristup proučavanja povijesti i razgovora o teškim temama bila je prezentacija aktivnosti ReCycle the Past, tj.  biciklistički obilazak mjesta stradanja u ratu  te susret sa žrtvama ratnih zbivanja.

Da mladi mogu aktivno pridonositi pozitivnim promjenama u svojoj sredini pokazali su sudionici aktivnostiPaintback, koji suizradom umjetničkih murala prekrili grafite koji su poticali na mržnju u njihovom gradu.

Učenici naše gimnazije su tijekom projekta bili sudionici u dvije aktivnosti, a to su simulacija rada međunarodnih sudova gdje su učili o osnovama međunarodnog pravnog sustava i potrebi poštivanja međunarodnog prava te umjetničko glazbeni susret školskih bendova pod nazivom ¨zBendaj u Sarajevu¨.

Prekrasno je bilo vidjeti kako se izvođači međusobno pozivaju na binu da zajedno nastupaju i sviraju kao da se znaju godinama.

Učenici su tijekom aktivnosti imali prilike upoznati svoje vršnjake iz Hrvatske, BIH i Srbije te izmjeniti iskustva o stereotipima koji postoje u njihovim sredinama.

Iza svih ovih aktivnosti ostala su brojna nova prijateljstva te bogatstvo uvažavanja različitosti, iako prema zaključku sudionika te različitosti i nisu tako velike.

Najveći dio aktivnosti financiran je od strane državnih institucija Sjedinjenih Američkih Država, koje su prepoznale značaj ovakvih aktivnosti za razvoj modernog, demokratskog, građanskog društva.

U svim aktivnostima projekta je sudjelovalo ukupno osamnaest učenika naše škole.

Učenicima su tijekom aktivnosti mentorirali nastavnici Zoran Pintarić i Darija Kivač te ravnatelj Vjekoslav Robotić.

Komentari