izvor slike: www.amino.com

Od 4. do 16. veljače, prema zamolbi profesorice informatike, provodila se anketa o glazbenim ukusima gimnazijalaca i njihovih profesora s ciljem puštanja raznolikije glazbe pod velikim odmorom, ali i zbog znatiželje. Anketu je riješio 191 učenik i 23 profesora. Imala je 11 pitanja, s tim da se svako odnosilo na glazbene žanrove (alternativna, klasična i elektronična glazba, blues, country, dance, hip hop i rap, jazz, pop, rock i ostalo).

Pop sluša 86 % učenika i 91 % profesora. Najviše učenika sluša generičan, radiofoničan pop (Ariana Grande, Dua Lipa, Shawn Mendes…), a najmanje dream-pop (npr. My Bloody Valentine), baš kao i nastavnici. Profesori su najviše glasali za pop-rock (Imagine DragonsColdplay, David Bowie…), a za J-pop i K-pop nisu dali niti jedan glas.

Hip-hop/ rap sluša 83 % učenika i 26 % profesora. Učenici najviše slušaju Bubu Corellija, najmanje Tupaca, a profesori  slušaju Eminema, a Jay Z-ja mali postotak.

Dance sluša 67 % učenika i 26 % profesora. Učenici najviše slušaju turbofolk , a profesori trance, s time da je i techno popularan. Electroswing je najnepopularniji izbor učenika, a niti jedan profesor nije glasao za dubstepturbofolk.

Rock sluša 59 % učenika i 96 % profesora. Učenici najviše slušaju klasičan rock baš kao i profesori (Queen, The BeatlesThe Rolling Stones…). Učenici najmanje slušaju power metal (npr. DragonForce), a profesori isto tako i metalcore (npr. Bring me the Horizon).

Alternativnu glazbu sluša 58 % učenika i 78 % profesora. Učenici i profesori najviše slušaju indiegoth progressive rock bendove (RadioheadPink Floyd, The Cure…). Najnepopularnija je emo glazba (npr. Rites of Spring) i, samo kod profesora,  lo-fi (npr. Pavement).

Elektroničnu glazbu sluša 27 % učenika i 30 % profesora. Učenici najviše slušaju glazbu iz video-igara, a profesori industrial glazbu (Marilyn Manson, Rammstein…). Ambient8-bit su najnepopularniji izbori.

Klasičnu glazbu sluša 23 % učenika i  48 % profesora. Učenici i profesori najviše vole glazbu romantizma (npr. Čajkovski) i klasicizma (npr. Beethoven), a najmanje antičku i srednjovjekovnu zbog toga što je prestara.

Blues sluša 20 % učenika i 70 % profesora. Ti učenici najviše slušaju Jimija Hendrixa, a profesori Erica Claptona. I Muddy Waters i Bessie Smith dobili su najmanje glasova.

Country sluša 19 % učenika i 52 % profesora. Johnny Cash bio je prvi izbor i učenika i profesora, a Carrie Underwood i Shania Twain pokupile su najmanje glasova.

Jazz sluša 16 % učenika i 48 % profesora. Louis Armstrong je najpopularniji džezist, a Duke Ellington najnepopularniji.

Od ostalih kategorija i učenici i profesori najviše slušaju filmske soundtrackove. Mladi najmanje slušaju new-age, a oni stariji anime i Disney glazbi nisu dali niti jedan glas.

Da zaključimo, profesori su skloniji rock, jazz, blues i country glazbi, a manje danceu i hip-hopu/rapu. U slušanju pop i elektronične glazbe i jedni i drugi skoro su ujednačeni. U globalu, mladi najviše slušaju današnju pop glazbu, “balkanski” hip-hop i rap te turbofolk, a starije osobe klasičan i alternativan rock i pop-rock. 

Petra Jakopiček

Rezultati – učenici


Rezultati – nastavnici

 

 

Komentari