Ako su vam prošlog tjedna u razredu nedostajali Fran, Karlo, Neven, Noah, Tea te profesorice Maček Treščec i Grgac, ne brinite, vratili su se puni dojmova iz Italije i ovog su tjedna u učionici. U gradu La Spezia održana je četvrta mobilnost Erasmus + projekta “Let’s Talk about Local and Regional Subject at School – LORESU” s temom “Our heritage – our mission, our strength”. Učenici i profesori Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica imali su priliku predstaviti svoju školu, svoj kraj i državu te sudjelovati u aktivnostima vezanima za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine sa svojim kolegicama i kolegama iz Poljske, Portugala, Španjolske i zemlje domaćina – Italije. Posjetili su škole „Istituto Tecnico Commerciale e Tecnologico A.Fossati-M.Da Passano“ i „Istituto Professionale di Stato dei Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera Giuseppe Casini“, razmijenili iskustva iz svojih zemalja, učili o povijesti, geografiji, glazbi i drugim aspektima i posebnostima kulture Ligurije i Toskane. Poseban je doživljaj bio boravak u Nacionalnom parku Cinque Terre, rudniku mramora u Carrari te u gradovima Lucca i Pisa. Nakon edukacija o osnovama fotografije, očuvanju tradicionalnog suhozida i nematerijalnoj baštini poznavanja vještine pripremanja autohtonih ligurskih jela, učenici su sudjelovali u natječaju za najbolju fotografiju. Naša Tea Kovačić pobjednica je natječaja, a o svojim je dojmovima iz Italije rekla sljedeće: „Putovanjem u Italiju stekla sam nova prijateljstva i upoznala mnogo dragih ljudi. Samo putovanje bilo je malo naporno, ali isplatilo se zbog zabave i druženja uz učenje. Sa sigurnošću mogu reći da mi je ovo bilo jedno od najljepših iskustava.“

Neven Lukić, čija je fotografija dobila posebnu pohvalu, kaže: Nikada neću zaboraviti ovo predivno iskustvo u Italiji. Upoznati nove prijatelje, kulture, mjesta i pričati na stranim jezicima je odlično za razvijanje mlade osobe. Tijekom šest dana zbližili smo se s potpunim strancima koje ćemo zauvijek pamtiti i možda nekad posjetiti. S nekima od njih ćemo ostati i u kontaktu putem društvenih mreža. Ovakve mobilnosti su zaista jedinstven način za učenje, putovanje i upoznavanje Europe.

I ostali učenici su se pridružili sa svojim dojmovima:

Noah Betlehem: LORESU mobilnost u Italiju je bilo predivno životno iskustvo koje ću pamtiti po novim prijateljstvima, isprobavanju lokalne hrane, razgledavanju, zabavljanju… Svakako bih svima preporučio da se uključe u rad na projektima ako imaju priliku.

Karlo Kuljić : U prošlome tjednu u Italiji sam vidio nova mjesta upoznao nove kulture i – najvažnije – nove prijatelje. Moj najbolji dojam je da su me usprkos našim razlikama i jezičnoj barijeri moji domaćini Talijani ugostili kao jednog od svojih i u potpunosti se potrudili da se osjećam kao kod kuće.

Fran Halavuk: Ulaskom RH u EU dobili smo mogućnost putovati tijekom Erasmus + projekata pa ovim putem pozivam sve koji imaju motivaciju za putovanja, druženje i učenje da to iskoriste jer je to za mene bilo neizmjerno pozitivno iskustvo. Upoznao sam puno zanimljivih prijatelja te njihovu kulturu, bilo je jako puno smijeha (i malo suza), La Spezia je prelijepi grad. Naravno, kad putuješ s tako dobrom ekipom kao što je bila naša nije ni bitno kamo se ide. Na kraju bih zahvalio školi, najboljim profesoricama te roditeljima koji su mi omogućili ovo fenomenalno putovanje.

Erasmus tjedan u gradu La Spezia bio je začinjen i raznim drugim dogodovštinama, višejezičnom komunikacijom, šalama,  plesom, trčanjem na vlak pa čak i smočenim tenisicama koje je poplavilo more.

Poželite li s nama proputovati, zavirite u galeriju fotografija.

Martina Grgac, prof. mentor

 

 

Komentari