9. studenog 2019. godine u AK galeriji održao se već sedmi Dan otvorenih vrata na kojemu je 12 koprivničkih umjetnika izložilo svoje radove.

Atmosfera je bila prilično opuštena i ugodna, a s umjetnicima se moglo otvoreno popričati o njihovoj inspiraciji i radovima koji iz nje nastaju. Pažnju mi je privlačio kontrast između hladnih sivih/ bijelih zidova na kojima su bile obješene slike toplih i žarkih boja kao u atelieru Zvonimira Haramije Hansa, Ive Bolfek i Darka Markića.

Svaka slika imala je dublje značenje. Iz figuralnih slika mogla sam lakše uočiti pozadinsku priču, dok sam se kod apstraktnih poigrala maštom i tražila neke motive koje bih mogla prepoznati i na taj način saznati značenje djela, što mi je čak bilo i zanimljivije od jasnih motiva na figuralnim slikama.

Od svih ateliera, najviše mi se svidio atelier Zvonimira Haramije Hansa koji je, kao što sam već spomenula, žarkim slikama prekrio sivilo zidova. Primijetila sam da mu za razliku od boja, motivi i nisu baš tako veseli i pozitivni pa se činilo da kromatskim bojama želi prekriti svu negativnost koju je prikazao na pojedinim slikama.

Slika koja mi se najviše svidjela prikazuje mladi zaljubljeni par iza kojih se dogodio sudar između dva automobila. Pozadinsku priču protumačila sam da mladić i djevojka gore od ljubavi pa su zato naslikani crvenom bojom. Ako dođe do „sudara“ između njih dvoje, na simboličan će način biti slomljeni kao i automobili koji se razdvoje nakon sudara. Tada bih kao simbol hladnoće, isto kao što je umjetnik plavom bojom obojao automobile, ja obojala djevojku i mladića u kojima se ugasio plamen ljubavi i žudnje.

Lara Hodalić, 2.C

Komentari